Vän kan snabbt bli fiende
Oooops, den svenske jihadisten visade sig tillhöra en grupp som britterna stödde med vapen.
Den bisarra historien om hur en nio månader lång process kollapsade i London i förra veckan påminner oss om de juridiska problemen med att kriminalisera terrorresor.
Den 37-årige mannen greps för nio månader sedan då han mellanlandade på Londons flygplats Heathrow, då han var på väg från Köpenhamn till Filippinerna.
Åtskilliga månader senare lästes åtalspunkterna upp för honom i domstolen Old Bailey:
Att han mellan augusti 2012 och mars 2013 varit på en plats i Syrien som används för träning av terrorister, att han under samma tid utbildats i att hantera vapen för att kunna utfärda terrorhandlingar och att han i sin dator hade instruktioner i hur man deltar i väpnad jihad, heligt krig.
Mannen, hemmahörande i västra Sverige, gjorde sig redan hösten 2012 känd som en av de första svenska jihadisterna i Syrien. Han poserade bland annat på mindre smakliga bilder på Facebook med foten på en död syrisk soldats huvud.
Borde varit en enkel match
Processen borde med all denna bevisning vara en enkel match för Storbritannien. Men förra måndagen, på rättegångens första dag, förklarade åklagaren överraskande att han inte såg någon möjlighet att nå fällande dom och drog tillbaka åtalet.
Vad var det som gick snett? Den ansedda brittiska tidningen The Guardian publicerade några dagar senare svaret.
Den brittiska underrättelsetjänsten MI6 har hjälpt samma rebellgrupp som mannen påstås ha tillhört med bland annat vapen. Att driva fallet vidare hade med andra ord varit samma sak som att hävda att Storbritannien understödjer terrorism. Och så otrevligt ville inte åklagaren ha det.
Sådant här är vardagsmat, inte minst i mellanöstern, världens mest komplexa region. Den som är god i dag kan vara ond i morgon.
Ta de nyligen läckta amerikanska underrättelserapporten som visar att länder i väst så sent som i augusti 2012 stöttade tanken på att al-Qaida i Irak, som senare blev IS, skulle bygga upp en islamisk stat i regionen.
Tydliggör rättssäkerhetsproblem
Men så började terroristerna halshugga västerlänningar och lägga upp sina vedervärdiga förbrytelser på internet. Vän blev snabbt fiende.
Dessa plötsliga förändringar innebär även att den kommande kriminaliseringen av de så kallade terroristresorna, ivrigt påhejad av en så gott som enig riksdag som vill se en ny lag så snart som möjligt, kommer att bli juridiskt besvärlig.
Visst, vi vill alla att Sverige med all kraft ska försöka förhindra att unga män och kvinnor från städernas förorter beger sig till Syrien och Irak för att strida. Likaså ska människor som mördar eller begår andra krigsförbrytelser bestraffas.
Rättssäkerhetsproblemen blir dock betydande då allianser kommer och går och då den som är terrorist i dina ögon kan vara frihetskämpe i din grannes.
Så länge vi håller oss till IS är det, i varje fall för närvarande, inga problem. Men den nya lagen kommer inte uttryckligen att handla om just det mördarförbandet. Den kommer sannolikt att gälla alla grupper som just nu anses vara terrorister.
Terroristerna har blivit hjältar
Troligen blir det till exempel brottsligt att ansluta till PKK, den kurdiska gerillaorganisationen som varit terroriststämplad i årtionden men som i kampen mot IS plötsligt blivit hjältar.
Politikerna är medvetna om detta problem, men struntar lika mycket i det som de rycker på axlarna åt terroriståklagare Agneta Hilding Qvarnströms stillsamma påpekanden om det redan i dag är fullt möjligt att lagföra personer som planerar att åka till oroshärdar för att begå terrorbrott och att ny lagstiftning således inte behövs.
Politikernas allt överskuggande behov är nämligen att visa handlingskraft. Och då ska det gå undan. Som när lagen om grooming stiftades på ingen tid alls. En produkt som är så hopplöst tandlös att endast fem av 617 anmälda fall lett till åtal.
Bli inte förvånade om vi kommer att få se nya historier som den i London, där en människa fick nästan ett år av sitt liv bestulet för att han anslöt till en grupp som visade sig tillhöra rätt sida.