Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Här är vinnarna – i de ungas val

Är unga mer trendkänsliga än andra?

I så fall kan nästa vals vinnare och förlorare koras redan nu.

Det är de gröna i Miljöpartiet. Och de röda i Vänsterpartiet.

Det ska sägas direkt – detta är ingen vetenskaplig undersökning. Det är ett försök att se vart de yngsta väljarna, de mellan 18 och 24 år, är på väg. Vänster om, höger om eller på stället marsch?

Metoden är enkel. Jag har jämfört den senaste partisympatimätningen från Statistiska centralbyrån med samma mätning före förra valet. Det vill säga den mätning som publicerades i juni i år respektive i juni 2005.

pi"> ?Alliansen tappar stort. Mer än var tredje ungdomsväljare har övergett de fyra regeringspartierna de senaste fyra åren.

pi"> ?De rödgröna, S, V och MP, ligger i stort sett still. Ökningen är blygsamma 1 procent.

pi"> ?Stödet för gruppen övriga partier, dit både Piratpartiet och Sverigedemokraterna räknas, fullständigt exploderar. SCB redovisar dock inte enskilda partier inom gruppen övriga.

Vid den här tiden före förra valet kunde supportrarna räknas på ena han- dens fingrar. Enligt SCB:s senaste barometer har stödet sedan dess mer än sexdubblats till nästan elva procent.

Bland de enskilda partierna finns en solklar vinnare. Det är Miljöpartiet, under ledning av språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson, som under perioden ökat med drygt 50 procent till 12,5 procent bland de unga.

Det finns också en solklar förlorare – Vänsterpartiet lett av Lars Ohly. V var tidigare ett utpräglat ungdomsparti. Men enligt väljarundersökningen är de nu ungefär lika stora bland de yngre som i valmanskåren som helhet. Tappet under de senaste fyra åren är hela 65 procent.

Enligt valforskarna vid Göteborgs universitet har skillnaden mellan unga och andra väljare ökat över tid. Störst var den i valet 1998. Under de senaste två valen har skillnaderna krympt.

Vem som vinner valet är knäckfrågan alla vill ha svar på. Men mer än tio månader i förväg är den omöjlig att besvara för den som inte är i besittning av en tidsmaskin.

Men om de unga visar vägen är trenden klar. Alliansen backar, de rödgröna står och stampar medan Piratpartiet och Sverigedemokra- terna har vind i seglen.

Överraskande? Lite, får man nog erkänna.

Fem smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll…

”Allvarligt, längtar du efter blåa rosor?”

?Japanskägda Florigene har äntligen lyckats odla fram blå rosor. Det har inte funnits tidigare eftersom rosblad normalt saknar det enzym som producerar blå pigment. 1995 gjorde de samma sak med nejlikor. Världen har tagit ännu ett steg framåt.

”Krucifix i skolan, nej tack”

?Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna manar Italien att rensa ut krucifixen, som infördes av Mussolini, från skolan. En italienska med finsk bakgrund ville att hennes barn skulle få sekulär undervisning. Domstolen ger henne rätt men utslaget är inte tvingande.

”Ekonomi är ett mycket relativt begrepp”

?Livsmedelskedjan Lidl ­låter fyra nybyggda butikslokaler stå tomma. Enligt före­tagets fastighetschef beror det på att det är bra att vara byggköpare just nu. Men hus är som bekant inte gratis. Alltså borde de vara förlustaffärer. Eller? I ekonomins land är det mesta möjligt.

”Det enda man vet är att det blir lite mindre”

?LO har spikat sina avtalskrav för nästa års avtalsrörelse. Minst 620 kronor mer månaden men inte mindre än 2,6 procent av genomsnittslönen. Förra gången krävde de 3,9 procent, det blev 3,7. Krisen påverkar även löneförhandlingarna men även i år är prutmån sannolikt inlagt.

”Åtta år, så länge har de harvat på om nya EU”

?På toppmötet i Laeken i december 2001 bestämde EU:s ledare att det behövdes ett nytt fördrag för att modernisera EU:s ledning när unionen skulle bestå av betydligt fler länder. Sedan motståndet i Tjeckien brottats ner ser det nu, åtta år senare, ut att äntligen gå i mål.

Följ ämnen i artikeln