Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

De är offer för terrorfrossan

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-09-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Världen drabbades av terroristfrossa efter attackerna den 11 september 2001.

Offren ligger redan i dikena.

Ett enigt konstitutionsutskott, KU, prickade i går regeringen för avvisningen av två terroristmisstänkta egyptier i december 2001.

Innan beslutet fattades skickades UD:s statssekreterare Gun-Britt Andersson till Kairo.

Garantier

Regeringen ville ha garantier för att Ahmed Agiza och Mohammad Al-Zery inte skulle torteras eller avrättas när de kom hem.

Överenskommelsen nedtecknades på två lappar, en svensk och en egyptisk. På diplomatspråk kallas sådana samtalsanteckningar "aide-mémoire", hjälp för minnet.

De utvisade egyptierna säger båda att de torterades när de kom tillbaks till Egypten. Al-Zery släpptes utan att ens åtalas. Agiza fick 15 års fängelse.

KU anser, i likhet med bland andra FN:s tortyrkommitté och människorättsorganisationen Human rights watch, att garantin inte var tillräcklig.

Alltså borde männen inte ha avvisats från Sverige.

Bakom kritiken står samtliga partier, även socialdemokraterna.

Efter attackerna mot World trade center och Pentagon den 11 september för fyra år sedan drabbades världen av terroristfrossa. Terrorismen skulle bekämpas med alla tillgängliga medel.

Tyvärr hamnade rättssäkerheten på undantag. Den uppriktiga ambitionen att stoppa terrorismen skördade andra offer.

Uppstädningen påbörjades bara månader efter terrordåden. Ganska snabbt insåg många regeringar att de gått för snabbt fram.

De utvisade egyptierna blev, enligt KU, offer för den svenska regeringens terrorfrossa. Regeringen godtog en garanti som de inte borde ha accepterat.

Ett annat offer

Stockholmaren Ahmed Yusuf är ett annat offer. Han finns med på den lista som FN:s sanktionskommitté klubbade igenom i november 2001 - utan att ens träffas.

Listan var en karbonkopia av en som USA:s finansdepartement yxat till.

I går beslutade EU:s första instansrätt att det inte var fel att frysa Yusufs tillgångar. Däremot tar de inte ställning till den mest intressanta frågan. Att Yusuf ännu inte vet vad han är anklagad för och alltså inte kan försvara sig.

Enligt UD kommer de amerikanska myndigheterna att stryka honom från listan inom kort.

Fyra år utan ett eget liv blir i så fall Ahmed Yusufs pris för terroristfrossan.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln