Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Se upp – nu börjar stora valtrixandet

Välkommen till halvsanningarnas högtid, valåret.

Det är då påståenden rycks ur sitt sammanhang, siffror friseras och märkliga luckor uppstår.

Valårets första partiledardebatt var inget undantag.

Valårets första partiledardebatt var inget undantag.

Damberg – inte riktigt korrekt

Det började med Mikael Damberg, gruppledare (S) som förde sitt partis talan i eftersom Stefan Löfven saknar riksdagsplats.

Han påstod att Ekonomistyrningsverket hävdar att årets budgetunderskott är 87 miljarder kronor.

Det är inte riktigt korrekt. I den prognos som verket levererade i december spår de att årets underskott i de offentliga finanserna blir 87 miljarder kronor. I de offentliga finanserna ingår staten, kommunerna, landstingen och socialförsäkringssystemet.

Det som man i vanliga fall brukar kalla budgetunderskott, och som alla vi som var med om 1990-talskrisen fick lära sig den hårda vägen, är underskottet i statens budget. Det beräknas enligt finansminister Anders Borg (M) i år bli 32,5 miljarder kronor.

Ingen föraktlig summa det heller, långt därifrån. Men det är mindre än hälften av 87.

Björklund felciterade

Det fortsatte med Jan Björklund (FP) som hävdade att Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson nyligen sagt i SvT att hon som finansminister skulle skära bort tio miljarder kronor från de största statliga myndigheterna.

Det trodde inte partikamraten Mikael Damberg att hon hade sagt, sade han i debatten, och det hade han rätt i. På frågan om hur stora besparingarna skulle bli svarade Andersson:

– Det återstår att se, men det vi har sett i Danmark där man har jobbat väldigt aktivt med effektiviseringar, ja då har det handlat om besparingar i tiomiljardersklassen.

Sjöstedts exempel inte det bästa

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är bemanningsbolagens svurna fiende och han bekymrade sig över att personalen på flygbolaget Norwegian får sparken och ersatts med inhyrd arbetskraft. Det kan man oroa sig över men just det här exemplet var kanske inte det allra bästa.

52 av de 300 personer som ingick i den svenska kabinpersonalen fick före jul erbjudande om att med bibehållen lön, anställningstid och semester få jobb i bemanningsföretaget Proffice Aviation där resten av den svenskbaserade kabinpersonalen är anställd. Alternativet var att bli uppsagd från Norwegian.

Det var inte riktigt så Sjöstedt beskrev det.

Söder använde trubbigt mätinstrument

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder, som ersatte nyblivne pappan Jimmie Åkesson, var också orolig. Men hans ängslan gällde den ökade brottsligheten.

Som stöd för sin tes använde han begreppet anmälda brott per tiotusen invånare, en mycket trubbig mätinstrument som innefattar alla anmälda brott till polis, åklagare, tullen och Ekobrottsmyndigheten, även dem som inte visar sig vara brott.

Det påpekade Fredrik Reinfeldt (M) men det brydde sig inte Söder om, det här var den bästa siffran sade han.

Enligt Brå har enskilda som utsatts för brott minskat från 12,1 procent av befolkningen 2006 till 11,6 procent fem år senare. Egendomsbrotten har minskat snabbare, från 12,6 procent till 10,4 procent under samma period.

Inte ens om man mäter som Björn Söder vill är det självklart att brotten ökat. Mellan 2006 och 2011 ökade visserligen antalet anmälda brott. Men siffran var som högst 2009, sedan dess har även de anmälda brotten minskat.

Många halvsanningar

Spänn fast säkerhetsbältet, det är val. Många halvsanningar kommer vi att få höra innan röstlokalerna stängt. Men lita på oss på Aftonbladet (och många andra medier), vi är världens bästa felfinnare.

Följ ämnen i artikeln