Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Så gör man en höna av en fjäder

Katastrofal krishantering av migrationsminister Tobias ­Billström har fått hans köp av aktier i ett gruvbolag att växa till proportioner det sannolikt inte har.

Korten på bordet är en bra metod. Den tillämpar inte han.

Migrationsminister Tobias Billström.

I går avslöjade chefs­åklagare Martin Tidén vid Ekobrottmyndighetens ­finansmarknadskammare att han leder en förundersökning om misstänkt ­insiderbrott.

Den rör migrations­minister Tobias Billström som i omgångar köpt 67 000 aktier i gruvbolaget Northland resources. Bland annat fem dagar ­efter att regeringskansliets avdelning för statligt ägande nåddes av beskedet att helstatliga LKAB:s fastighetsbolag skulle gå in med en stor summa pengar för att rädda det krisande gruvbolaget som utvinner järnmalm i Pajala.

Billströms aktieaffärer avslöjades i somras av TV4 som genom ett ovanligt beslut i regerings­kansliet också fick veta ­vilka datum migrations­ministern köpt sina aktier. Det är normalt inte en ­offentlig uppgift. Vanligen publiceras ministrarnas aktie- och fondinnehav en gång om året utan uppgift om inköpsdatum.

Men pengar, aktier, ­minister och gruvdrift är en farlig cocktail. Den sprider, rätt eller fel, ­giftiga ångor. Så giftiga att Ekobrottsmyndigheten ansåg att den måste ta sitt ansvar och alltså under­söka om ministern gjort sig skyldig till insiderbrott.

Billström är inte delgiven misstanke om brott och åklagaren kommer att ­bestämma sig för om han ska gå ­vidare om ett par veckor.

Så långt den rättsliga processen som alltså befinner sig i sin linda och som kanske aldrig kommer att komma ­längre.

Men i allmänhetens ögon, i den mån den över huvud taget intresserat sig, är saken klar. Billström har orätt tjänat pengar på ­aktier.

Det kanske han har, men inte på aktier i Northland resourses. Enligt egen ­utsago köpte han 34 000 aktier i bolaget under början av året. Då kostade ­aktien omkring 700 norska kronor, som mest 740 kronor. I går var den nere i drygt 3:63 på Oslobörsen där den är noterad. Han ­förefaller alltså ha gjort en usel affär.

Men med dålig krishantering har ­Tobias Billström fått det att framstå som om det är tvärtom. I stället för att lägga korten på bordet har han sagt att ”jag välkomnar att detta utreds”, ”jag tänker ligga kvar med det här innehavet framöver” ­eller ”jag har ­ingenting att ­dölja”.

Tänk om han i stället sagt ”vid de här ­datumen köpte jag aktierna för X tusen kronor. Nu är de värda så här mycket. Sorry, jag är ingen ­affärsman och jag kände inte alls till att LKAB vänt sig till finans­departementet och frågat om de fick ge krishjälp”?

Men gjort är gjort. Det blev tyvärr inte bättre av att Tobias Billström i går lämnade M-stämman för att delta i den förre belgiske premiärministern ­Wilfried Martens begravning. Billström är vice ordförande för den partigrupp Moderaterna ingår i EU, EPP. ­Martens var ord­förande där.

Men inte ens det ­berättade han. Han bara försvann.

Följ ämnen i artikeln