Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

V är smarta – och har hittat ”rätt fråga”

Vänsterpartiet kan bli Sveriges tredje största parti i valet i höst.

Partiet har medvind i opinionsmätningarna och har hittat en fråga som väcker folkligt engagemang – förbud mot vinster i välfärden.

De tre rödgröna partierna har samtliga i dag ett starkare stöd i opinionen än de hade i valet 2010.

Minst har Miljöpartiet ökat. Om man jämför valresultatet med siffran i den senaste Aftonbladet/United Minds, från december, har stödet ökat med en knapp procent.

Enligt samma beräkningsmetod har stödet för Socialdemokraterna ökat med 5,5 procent.

Men Vänsterpartiets sympatisörer har ökat med hela 43 procent. Från valresultatets 5,6 procent till 8 procent i senaste United Minds. Det är partiets högsta notering sedan vintern 2012.

Men det är inte bara sympatisörerna som blivit fler, det har även partimedlemmarna blivit. Under året har medlemskåren ökat med drygt 1 500 personer till knappt 14 000.

Vänsterpartiet har kort sagt medvind just nu. Om siffrorna håller ända fram till valdagen kan ingen veta. Men gör de det är Vänsterpartiet med i matchen med Sverigedemokraterna och Miljöpartiet om vilket som blir riksdagens tredje största parti.

Det har de varit en gång tidigare, mellan 1998 och 2002. Då hade de ett mandat mer än KD som var den riksdagens fjärde största parti.

Vänsterpartiets smekmånad med väljarna har sannolikt flera förklaringar. Men två saker sticker ut. Det ena är en fråga med stort folkligt engagemang. Det andra är en smart strategi.

Först den folkliga frågan. Vänsterpartiet driver med emfas ett förbud mot vinster i välfärdsföretag. Alltså vinster som uppkommer med de skattepengar som välfärdsföretagen fått för att erbjuda vård, omsorg och utbildning.

Enligt V-ledaren Jonas Sjöstedt har det fått även borgerliga personer att fundera på om de ska lägga sin röst på Vänsterpartiet i stället. Det säger de åtminstone i samtal med honom.

Det kan vara så. Visserligen har Vänsterpartiet vuxit mest på grund av att före detta miljöpartister svängt vänster, precis som förra MP-röret Birger Schlaug nu funderar på att göra. Men sedan valet har även en del som röstade på Moderaterna bytt planhalva och gått till V.

Den smarta strategin är att börja tala om att Vänsterpartiet har makt och har haft makt länge. Fast i kommuner och landsting.

Ett av Vänsterpartiets största problem är att många uppfattar det som ett gäng plakatbärare utan förankring i verkligheten. Men sedan en tid tillbaka framhåller vänsterpartisterna att de sitter med och styr i kommuner som Göteborg, Norrköping, Umeå och Malmö.

Precis som när Fredrik Reinfeldt gjorde om Moderaterna framhäver vänsterpartisterna nu att de inte är aparta. De kan också ta ansvar för vägbyggen och friskolor.

Men räcker en folklig fråga och en listig strategi till bronsplats i riksdagsvalet? Den som lever kommer att få se.

Följ ämnen i artikeln