Löfven måste ta det försiktigt
Det är lätt för Jan Björklund och Annie Lööf att tvärsäkert kritisera statsministern.
Men Stefan Löfven är tvungen att ta det försiktigt för att inte reta upp ryssen.
Det borde stå klart för var och en att statsmakternas förtjusning över Region Gotlands planer att hyra ut Slite hamn till ryska Nord Stream 2 är mycket begränsat.
Annars skulle inte regionrådet på Gotland, och hans kollega i blekingska Karlshamn, vara uppkallade till UD nästa vecka för att prata med utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S). De anser uppenbarligen, utan att någonsin ha yppat det, att Sveriges säkerhetspolitiska intressen är hotade.
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) tycker inte att statsminister Stefan Löfven (S) markerar tillräckligt tydligt mot de ryska och gotländska planerna.
Häromdagen upprepade statsministern att han ser med oro på Nord Stream 2-projektet men ville inte att uttala sig om regeringen ska stoppa uthyrningsplanerna.
– Vi kommer naturligtvis att bevaka svenska säkerhetspolitiska intressen, sade han.
Det är lätt för Lööf och Björklund att tala med stora bokstäver i den här frågan. De behöver nämligen inte ta något som helst ansvar i dagsläget. Det tvingas däremot Stefan Löfven att göra eftersom det är han som är statsminister. Alltså är han mer lågmäld.
Han har att ta hänsyn till Sveriges redan ansträngda förhållande till Ryssland. Efter invasionen av Krim, EU:s gemensamma sanktioner med udden riktad mot Moskva och de upprepade störningar av luftrummet av ryskt stridsflyg strax utanför svenskt territorium är det på väg mot nollpunkten.
Löfven är alltså tvungen att gå mycket varsamt framåt. Han måste uttala sig så att Vladimir Putin förstår kritiken. Men utan att den ryska björnen blir onödigt uppretad.
Stefan Löfven måste också respektera det kommunala självstyret - och interndemokratin i sitt eget parti. Faktum är att statsmakterna inte har ett dugg med Gotlands beslut att göra, det är en kommunal angelägenhet. Socialdemokraterna på ön är dessutom för uthyrningen som väntas ge kommunen inkomster på upp till 60 miljoner kronor.
Ryssarna har tidigare använt sig av hamnen i Slite som de rustade till toppskick när den första gasledningen från Ryssland till Tyskland byggdes för ett par år sedan.
Stefan Löfven vill att frågan ska avgöras på EU-nivå. Sex länder i EU är i dag helt beroende av energitillförsel från Ryssland. EU har tidigare stoppat en annan gasledning, South Stream, som skulle gå från Ryssland, genom Svarta havet, till bland annat Bulgarien och Slovenien. Motiveringen var att EU:s konkurrensregler inte tillåter att samma bolag sköter driften av ledningar och levererar gasen.
För Nord Streams första etapp beviljades undantag från reglerna. Inom unionen går åsikterna vitt isär om det ska tillåtas den här gången också.