Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Nallen kunde inte rädda ekonomin

TACK SNÄLLA FÖR BJÖRNEN  I söndags försökte den tyska kanslern Angela Merkel blidka nyblivne pappan Nicolas Sarkozy med en björn till dottern Giulia. Men trots att han ringde hem till hustrun Carla Bruni för att berätta räckte det inte. I kväll möts EU:s stats- och regeringschefer på nytt för att försöka bli överens om ett krispaket.

Inte ens en nalle av bästa märke kunde ena EU om det nödvändiga krispaketet.

Ikväll möts fienderna Angela Merkel, Tyskland och Nicolas Sarkozy, Frankrike, igen för att försöka rädda euron, banker och Grekland från kollaps.

Men risken är för ett nytt misslyckande är överhängande.

(Rättelse: Förändringen i statsskulden är procentenheter).

I morse skulle Anders Borg och unionens övriga finansministrar träffats för att lägga sista handen vid krispaketet. Men mötet ställdes in i sista sekund.

Trots det samlas i kväll stats- och regeringscheferna från EU:s 27 medlemsländer. Förra gången de sågs var i söndags.

Tio, bland dem statsminister Fredrik Reinfeldt (M), får åka hem redan efter 1,5 timmar. Därefter forsätter mötet, men bara för dem som har euro som valuta.

Det är kris i Europa, hyperhöga statsskulder driver länder som Grekland, Italien, Portugal, Spanien och i viss mån Irland framför sig. Trots att de skulle behöva stimulera sina ekonomier har de inte pengar att göra det med.

Sämst ligger Grekland till. Landet närmar sig i snabb takt bankrutt och borde förmodligen aldrig släppts in i eurozonen. Men det misstaget är redan gjort och går inte att ta tillbaka.

I stället ska landets skulder skrivas ner, med minst 50, kanske 60 procent. Det är man, i stort sett, ense om.

Man vad ska hända därefter? Där är oenigheten ännu total.

På ena sidan står Frankrikes president Nicolas Sarkozy som ser ut att gå mot ett säkert nederlag i presidentvalet 2013.

Han ser framför sig att skuldavskrivningen leder till att en rad franska banker krisar, och får sämre kreditbetyg, om de inte får nytt kapital. De pengarna vill Sarkozy inte ta ur den egna statskassan

I stället vill han att EU:s tillfälliga krisfond EFSF, som så sent som i juli fylldes med 440 miljarder euro, ombildas till en slags bank som lånar upp pengar till banker som behöver rekapitaliseras.

Men Tysklands tunga förbundskansler Angela Merkel är helt emot. Hon tycker att tyska skattebetalare redan ställt upp med tillräckligt mycket pengar. Rädda vårdslösa banker som spekulerat i grekiska statspapper måste vara en nationell angelägenhet.

I första hand ska, enligt Merkel, krisande banker med kapitaltäckningsproblem låna pengar på marknaden. I andra hand får deras hemländers regeringar ställa upp.

Ett försök av Angela Merkel att blidka nyblivne pappan Sarkozy med en Steiff-björn vid mötet i söndags, föll platt till marken. Sprickan bestod.

Men nu det är bråttom. I två år har EU-ledarna diskuterat frågan utan att komma till skott. Nu, när Grekland står vid avgrundens rand, håller tiden på att rinna ut.

Utan att lösningen ser ut att vara närmare.

Ödesvecka är ett slitet ord. Men den här är en – för EU:s trovärdighet och eurons framtid som världsvaluta.

Följ ämnen i artikeln