Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Hundra spänn på Kinberg Batra?

Anna Kinberg Batra och Catharina Elmsäter-Svärd.

100 spänn på Anna Kinberg Batra?

Jag sätter inte emot.

Rätt eller fel så uppfattas det som Reinfeldt har rullat ut röda mattan för henne.

Från början var de inofficiella kandidaterna fyra. Men först deklarerade Tomas Tobé, talesman i skolfrågor, och Ulf Kristersson, tidigare socialförsäkringsminister, att de inte ville efterträda Reinfeldt som Moderaternas ordförande.

I dag kom ytterligare ett avhopp. Förra infrastrukturministern och nu näringsutskottets vice ordförande Catharina Elmsäter-Svärd, ”Cattis” med sitt parti, meddelade att inte heller hon vill bli partiledare.

– Att bli partiledare är ingenting som jag vare sig tänkt eller planerat. De senaste veckorna har jag verkligen haft den här diskussionen med mig själv och mitt svar är att det är ingenting som jag vill bli, sade hon till SVT.
Det kan vara sant. Det kan också vara så att hon uppfattat signalerna.

Redan på valnatten, för en månad sedan, meddelade Fredrik Reinfeldt att han inte bara skulle avgå som statsminister utan också som partiledare. Han ville inte ställa upp i åtta år till för sitt parti.

Och han drog sig tillbaka med besked. Förutom ett FN-besök i New York och avtackningen i riksdagen i förra veckan har den förra statsministern knappt synts till sedan valnatten.
I stället fick Anna Kinberg Batra ta över en rad funktioner som normalt tillkommer partiledaren. Det var hon som representerade Moderaterna under talmannens sonderingar, det var hon som tackade av förre talmannen Per Westerberg (M) i riksdagen och det var hon som kommenterade finansminister Magdalena Andersson (S) budgetsiffror i går.

Det har uppfattats som om Fredrik Reinfeldt genom att snabbt dra sig tillbaka rullade ut den röda mattan för Kinberg Batra och subtilt agerade för att det skulle bli hon.

Nu är bara Anna Kinberg Batra kvar i spekulationerna om vem som i fortsättningen ska leda Sveriges näst största parti. En händelse som ser ut som en tanke? Eller två för sig helt oberoende processer?
Efter Moderaternas stora valnederlag 2002 satte dåvarande M-ledningen Reinfeldt i partiledarskola. Han blev partiets gruppledare och vice ordförande i finansutskottet. Men utbildningen blev kort, redan i oktober 2003 valdes Reinfeldt till partiledare.

Reinfeldt har utbildat Kinberg Batra på samma sätt. Efter förra valet blev hon gruppledare och ordförande i finansutskottet. Sedan ett par veckor tillbaka är hon vice ordförande i samma utskott.

Länsförbunden har tiden fram till 14 november på sig att skicka in förslag till ny partiledare. Valberedningen räknar med att det ska gå fort. Fredrik Reinfeldt räknar med att lämna riksdagen vid nyår.

100 spänn på Kinberg Batra? Jag sätter inte emot.

Följ ämnen i artikeln