Elmsäter-Svärd vill inte bli M-ledare

Publicerad 2014-10-14

Jakten på Fredrik Reinfeldts efterträdare tar nu en ny vänding.

En av favoriterna att ta över som M-ledare säger nu klart nej.

– Att bli partiledare är ingenting som jag vare sig tänkt eller planerat, säger Catharina Elmsäter-Svärd till SVT.

Catharina Elmsäter-Svärd, 48, har sedan moderatledaren Reinfeldts avgång varit bland de favorittippade som hans efterträdare, har Aftonbladet tidigare berättat.

Men i en intervju med Sveriges Television uppger tidigare infrastrukturministern nu att en partiledarroll inte är aktuell för hennes del.

På frågan om det är ett nej som kan bli ett ja säger hon till SVT:

– Nej, ett nej är ett nej. Jag har aldrig sett mig själv som partiledare, det är inte min ambition. Det kommer inte att bli svårt att hitta någon. Vi har flera som skulle kunna vara den vi söker.

Har haft stöd av flera

Bland annat kommunalrådet i Växjö Bo Frank (M) uppges ha stöttat Elmsäter-Svärd som kandidat. Bland hennes supporters har även ex-handelsminister Ewa Björling och Henry Sténson, ordförande för Moderaterna i Stockholms stad nämnts.

Enligt vad Aftonbladet erfar finns det två orsaker till Elmsäter-Svärds besked. Det ena uppger hon själv till SVT:

– Det handlar om en minst åttaårig period framåt, kanske tolv år. Då är det inte jag som ska vara den främsta företrädaren, men jag kommer säkert att vara med och bidra till partiet.

Den andra orsaken sägs vara att den andra huvudkandidaten, gruppledaren Anna Kinberg Batra, haft medvind på sistone. Både skolpolitiske talespersonen Tomas Tobé och ex-ministern Ulf Kristersson uppges ha gett henne sitt stöd.

– Hon har tvingats notera att det finns en annan kandidat för jobbet. Det var väldigt få i partiet som för två månader sedan trodde att det skulle finnas, säger en M-källa.

För SVT berättar Elmsäter-Svärd också att hon har en favoritkandidat som hon ska föra in till förbundsstyrelsen under ett möte ikväll. Hon utesluter också att bli vice partiledare.

– Nej, jag tänker mig inte plats i presidiet heller. I sådana fall skulle jag hellre vilja vara partiordförande men det har jag nu meddelat att jag inte vill.

Valberedning ska vara färdiga i god tid

Samtidigt fortsätter valberedningen sitt arbete med att ta fram en ny partiledare som ska kunna väljas på den extra M-stämman den 7 mars.

– Det som har hänt är att vi har skickat brev till samtliga förbund inom Moderaterna och bett dem att beskriva hur man vill se en ny partiledning och också nominera om man är intresserad av det, säger ordförande Lars-Ingvar Ljungman.

Nomineringarna ska komma in senast 14 november. Först efter det kan det bli aktuellt för valberedningen att presentera en kandidat.

– Det är svårt att säga när. Men det beror på vilket material vi får in från förbunden. Är det så att de flesta är överens kanske det blir enkelt. Spretar det väldigt kan det krävas mer arbete. Vår ambition är att dock fortfarande att vi ska vara färdiga i god tid före den 7 mars, säger Ljungman.

Vill inte uttala sig

Anna Kinberg Batra, som också är Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, säger i dag till TT:

– Vi har en intern process för det här, och den har jag respekt för. Den måste få tid och göras ordentligt. Jag har inget mer att säga.

Catharina Elmsäter-Svärds presskontakt Oscar Karlflo hävnisar till intervjun i SVT.

Hon är den tredje M-toppen som säger att de inte vill bli partiledare. Tidigare har Tomas Tobé och Ulf Kristersson sagt samma sak. Den 7 mars ska en ny partiledare väljas på en extra partistämma.

ANNONS