Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

En hundralapp hjälper inte, farbror Göran

En hundring i sänkt skatt för pensionärer är inte vägen till framgång för Kristdemokraterna och Göran Hägglund.

65-plussarna får i alla fall sänkt inkomst nästa år.

I förra valet klarade sig Kristdemokraterna kvar i riksdagen med taktikröster från främst tidigare M-väljare. Tack vare dem forcerades fyraprocentsspärren.

Inför det här valet ser det ännu mörkare ut för partiet. Opinionssiffrorna är ännu lägre än vid samma tid före förra valet.

Kristdemokraterna är det parti som har den äldsta väljarkåren. Nästan en tredjedel är 65 år eller äldre.

Därför har KD-ledaren Göran Hägglund varit en varm förespråkare för sänkt skatt för pensionärer. När han, och Alliansens övriga partiledare, i går meddelade att pensionärerna får en femte sänkning av skatten nästa år framställde sig Hägglund följaktligen som en vinnare i regeringens interna budgetmatch.

Men allvarlig talat, är det någon som röstar på Hägglund för en hundring i månaden? Skulle inte tro det.

Det kan möjligen hindra någon från att överge partiet. Men lockar det nya väljarskaror? Knappast.

Trots skattesänkningen kommer nämligen de flesta pensionärer få mindre att leva på nästa år då den så kallade bromsen i pensionssystemet slår till igen. Och det gillar de självfallet inte.

En pensionär med 12 000 i pension får pensionen sänkt med omkring 320 kronor i månaden före skatt. Med den skattesänkning som regeringen nu förslår blir inkomstminskningen självfallet mindre kännbar. Men icke desto mindre kommer den att märkas.

Pensionärerna är en stor och viktig väljargrupp. Över 1,8 miljoner människor har fyllt 65 och valdeltagandet är högre än genomsnittet.

För den som vill vinna ett val är det alltså bra att hålla sig väl med pensionärerna. Men i det facket hamnar inte en hundralapp från farbror Göran.

Följ ämnen i artikeln