Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Det här kan kosta s valet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-09-19

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mer pengar och en massa krångel för att få samma sak som man redan har.

Det är digital-tv i ett nötskal.

Det kan du förlora valet på, Persson.

När riksdagen för 2,5 år sedan bestämde att det gamla analoga tv-nätet skulle släckas senast våren 2008 var det få som insåg konsekvenserna.

Det såldes in som en nödvändig modernisering av tv-sändningarna. Bättre bild och ljud för tittarna. Billigare distribution för tv-bolagen.

Så är det, inte tu tal om det. Men det man talade tyst om när beslutet fattades var att medborgarna skulle få betala. Både i reda pengar. Och med en massa krångel och extrajobb.

Pengar för ingenting

För att få samma sak som i dag tvingas den tittare som nu har vanlig marksänd tv punga ut med omkring en tusenlapp, oftast mer. Inköp av digitaltevebox och kabel, en till varje tv om familjen vill fortsätta med lyxen att titta på olika program på olika apparater. I många fall krävs också byte av antenn.

För att installera nymodigheterna krävs en arbetsinsats, mer eller mindre omfattande (oftast mer). Eller ett samtal till servicefirman och nya kostnader för att få samma sak som förut.

Men det tar inte slut där. Zapparen får leva med att det tar mycket längre tid att byta kanal. Att spela in ett annat program än det man tittar på går inte i den digitala världen.

Tv-revolutionen är kort sagt en förändring som retar upp. Och ils-kan riktar sig mot dem som bestämt att den ska äga rum, riksdag och regering.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg är en mästare på att nosa upp lagom populistiska frågor. Med kravet på kunskaper i svenska för att bli medborgare nära tredubblades väljarkåren i förra valet.

Leijonborgs näsa har nu fört honom till digitalteven. Han har förstått att den inte är någon succé i folkhemmet. Alltså kräver han att släckningen av det gamla tv-nätet avbryts: "Ett moratorium bör införas, en tid för reflektion."

Chans för väljarna

Tidtabellen för nersläckningen, klubbad av regeringen i våras, har dock redan från början anpassats till valet. Då har väljarna chansen att ta ut sin frustration över höjda kostnader och mer krångel för samma gamla tv som man hade.

Före valet går 1,1 miljoner hushåll över till digitalteve. Efter valet är det 3,2 miljoner. Medge att det ser ut som en tanke.

Statliga Teracom sköter det marksända tv-nätet. Bolaget kan inte garantera att alla hushåll i den första kommunen med framtidens tv, Gotland, nås av de nya sändningarna.

För den som verkligen vill skaffa sig problem är det ett framgångsrecept.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln