Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Pudeln räddar teflonministern

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-09-20

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bosse Ringholm överlever även den här skandalen.

Han tillhör gruppen teflonpolitiker, de som klarar kriser skulle fällt nästan alla andra.

Det finns politiker som klarar det mesta. Gudrun Schyman är en av dem. Björn Rosengren tillhörde samma skara. Vice statsminister Bosse Ringholm ingår definitivt i gruppen.

Kallar polis idiot

I normala fall skulle statsministerns närmaste man tvingas avgå när han underkänner en av rättsstatens mest centrala myndigheter. Och det är precis det Bosse Ringholm gör i sitt sensationella samtal med pressekreteraren efter TV4:s telefonintervju.

Förutom att beskylla en enskild polis för att vara idiot tycker han att poliskåren som helhet är slö och ansvarslös. "De prioriterar att inte göra någonting för då gör de inget fel", säger Bosse Ringholm.

Anklagelsen är i sig oerhört allvarlig. Landets näst högste politiker påstår att polisen hellre tittar bort än ingriper. För då kan de i alla fall inte anklagas för tjänstefel.

Gjorde helt om

Men ännu värre blir det när vice statsministern bara timmarna efter att han sågat poliskåren jäms med fotknölarna plötsligt gör helt om. I går kväll tyckte Bosse Ringholm att polisen är toppen. "De gör ett bra arbete och har ofta mycket svåra uppgifter att lösa."

Landets näst högste politiker har alltså två uppfattningar om polisen. En officiell som går ut på att de gör ett bra jobb. Den framförs när Bosse Ringholm ser mikrofonen. Och en inofficiell åsikt som går ut på att de är ryggradslösa slöfockar. Den uttalas när vice statsministern tror att ingen utanför tjänsterummets skyddande dörr kan höra.

Men Bosse Ringholm kommer inte att tvingas lämna sitt jobb. Varken för att han är en hycklare. Eller för att han saknar förtroende för polisen.

För det första kräver knappt ens oppositionen att Ringholm ska avgå. Kanske delar fler kd-ledaren Göran Hägglunds uppfattning att vice statsministern i sin formidabla osmidighet snarast är en tillgång.

För det andra saknas folklig vrede. På aftonbladet.se håller nära 77 procent med Bosse Ringholm - polisen är för slö.

Perssons förtrogne

För det tredje är Bosse Ringholm en av Göran Perssons mest förtrogna. De träffades redan under SSU-tiden och när Persson har problem, exempelvis snabbt behöver en ny finansminister, vänder han sig till Ringholm, 63, som nu inväntar pensionen på statsministerns eget kansli.

Sist men inte minst gör Bosse Ringholm en pudel, han lägger sig platt och ber om ursäkt för allt.

Teflonpolitikern har överlevt ännu en kris.

Läs mer:

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln