Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Väljarna väntar på ”Magda”

Nära stiltje i opinionen – men superlågt stöd för Miljöpartiet

Väljarna väntar på Magdalena Andersson. Så måste de små förändringarna i väljaropinionen den senaste månaden tolkas.

Om det alls blåser åt något håll är det åt höger enligt Aftonbladet/Demoskop.

Stödet för Miljöpartiet är det lägsta på 16 år.

Oktober månads väljarbarometer från Aftonbladet/Demoskop är den första sedan valberedningen föreslog att finansminister Magdalena Andersson efterträder Stefan Löfven som partiledare för Socialdemokraterna.

Beskedet har dock inte lett till några större förändringar i väljaropinionen. Den har varit märkvärdigt stabil ända sedan i somras och dagens mätning är inget undantag.

Man skulle kunna tolka det som att väljarna väntar på Magdalena Andersson. Det räcker inte att hon tackat ja till att kandidera som S-ledare. Väljarna vill se mer av henne och hennes prioriteringar innan de – eventuellt – omvärderar sina tidigare partival.

Stefan Löfven kan nog räkna med att redan vara en föredetting i allmänhetens ögon. Vad han gör eller vill göra spelar inte längre någon roll för Socialdemokraternas stöd. Väljarna är rationella och har redan sorterat bort honom.

Det stundande ledarskiftet på ordförandeposten i Socialdemokraterna är den mest sannolika förklaringen till att stödet för det största regeringspartiet ligger helt still jämfört med mätningen förra månaden.

I den förra mätningen, strax efter Löfvens besked att han slutar, ökade stödet för Socialdemokraterna något. Men det var uppenbarligen inte ett varaktigt trendbrott, i alla fall inte än.

Stödet för Miljöpartiet minskar med en halv procentenhet och är nu nere på tre procent, den sämsta siffran för partiet sedan 2005 i Demoskops mätningar.

Det måste betraktas som en smärre katastrof för de gröna. Vi är mitt uppe i en galopperande global klimatkris och väljarna anser att miljön är den näst viktigaste politiska frågan.

Men trots det säger färre att de skulle rösta på MP, vilket är illavarslande för dem. Det borde föranleda ett krismöte eller två i partistyrelsen.

Till skillnad från språkrören Märta Stenevi och Per Bolund har Liberalernas ledare Nyamko Sabuni en viss anledning till att småle.

För andra månaden i rad ökar stödet för Liberalerna. Det är visserligen fortfarande uselt. Men fortsätter trenden kan Liberalerna åter bli ett alternativ för taktikröstande M-väljare, precis som de var i förra valet.

Men fortfarande är det så att både MP och Liberalerna löper hög risk att åka ur riksdagen i valet nästa år. Det skulle dock inte rubba maktbalansen i någon högre grad eftersom de kommer från varsin sida av det politiska fältet.

 

Trots dessa förändringar är den generella bilden att det praktiskt taget råder stiltje i väljaropinionen. Men om det blåser åt något håll så går valvinden åt höger. En svag bris, men dock.

De fyra partier som sagt att de vill ha Ulf Kristersson (M) som statsminister efter valet 2022, M, KD, L och SD, har i den här mätningen stöd av 51,3 procent av väljarna, en ökning med 0,4 procentenheter sedan september. Det motsvarar drygt 25 000 väljare.

De två regeringspartierna, S och MP, har 29,7 procent av väljarna bakom sig, en minskning med 0,5 procentenheter.

De tre rödaste partierna, S, MP och V, tappar 0,1 procent jämfört med den förra mätningen. De två regeringspartierna och Centern, som regeringen fortfarande hanterar resterna av Januariavtalet med, tappar 0,7 procentenheter.

Väljarna är förnuftiga, gör sällan något förhastat. Nu väntar de på besked från Magdalena Andersson. Vart vill hon? Besked kommer under S-kongressen i början av november.

Nyamko Sabuni (L).

Lyssna på podden ”En runda till”

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.