Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Endast tomten är vaken för alla uppfinnarjockar

Det sker i små steg. En tomte tittar fram och piper om något som får resten av oss att flatflabba. Men tomten står pall och piper vidare. Ingen försöker hindra honom, tvärtom. Bisarra förslag höjer tittarsiffror och lösnummerförsäljning.

Antagligen påstår tomten något vetenskapligt, för så brukar det vara, och då kan man göra nyhetsgrafik i fyrfärg på saken. Inget får en modern morgontidning att avstå från nyhetsgrafik i fyrfärg.

Smygande sakta får tomten sällskap av andra nissar. En ledarsida prövar hans tanke, utan hånleende. En dag ser du någon på stan som inte bara övervägt tomtens påstående i teorin, utan uppenbarligen tagit tomtens råd på fullt och praktiskt allvar. På bjudmiddag upptäcker du att en bekant försvarar tomtens tes.

Steg läggs till steg, framryckning till framryckning.

Snart har det gått några år och plötsligt lever du i en värld där tomten inte längre är tomte. Tomten har blivit ny norm. De nya tomtarna är i stället de som håller fast vid flatflabbet.

Jag syftar naturligtvis på cykelhjälmen. Eller ”naturligtvis” och ”naturligtvis”: jag kunde syfta på bruket av säkerhetsbälte, eller inställningen till cigaretter, eller vad som helst som har att göra med hälsa och säkerhet. Men nu syftar jag alltså på cykelhjälmen.

Håll med om att det är intressant. För inte särskilt länge sedan blev hjälm­bärande cyklister flinade åt. Nu skakar folk på huvudet åt de våghalsiga äventyrare som cyklar hjälmlöst. Inget har egentligen hänt mellan punkt A och punkt B. Det var inte så att någon plötsligt klurade ut att en krossad skalle funkar sämre än en okrossad. Inga häpnadsväckande forskningsrön ställde frågan om cykelhjälm på huvudet. Allt som skett är att vi bytt en normalitet mot en annan, motsatt, normalitet.

Den enda rest som finns kvar av det gamla flatflabbet är de halvlama och tillkämpat ironiska försöken att få cykelhjälmen att se ut som något annat: en nazikruka, Darth Vaders huva, Sherlock Holmes tweediga deer-stalker.

Jag syftar på cykelhjälmen, men jag kunde syfta på vad som helst som har att göra med hälsa eller säkerhet. Vid närmare eftertanke kunde jag syfta på vad som helst. Punkt. För det är precis på det här sättet de flesta idéer om vad som är rätt och rimligt kommer till.

I begynnelsen var tomten.

Följ ämnen i artikeln