Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Så kan Zlatan bli råttan på repet för Isaak

HÄNNINGE. I hans ateljé i ett korsvirkeshus
nära Ringsjön i Skåne hörde jag konstnären André Prah suckande säga: 

”Det är dags för Zlatan Ibrahimovic att göra sitt livs mål!”

Prah vet hur det ska gå till.

Prah, 76, är de senaste åren mest känd för de 380 ”ishästar” som han ställt ut på museer i Sverige och Tyskland. De meterhöga
ishästarna, tillverkade av drivved, minner om en påstådd händelse vid sjön
Ladoga i Karelen under finsk-ryska vinterkriget. De finska soldaterna satte en skog i brand och det sovjetiska kavalleriets hästar greps av panik och störtade ut i vattnet. En plötslig vinterkyla svepte ner från Murmansk och hästarna frös fast
i isen och dog. Berättelsen har spritts av den italienske författaren Curzio Malaparte, som sannolikt ska avfärdas som en mytoman. Men hästarna är granna och fantasieggande.

Nu var Prah fångad av en annan fråga. Han sa: 

”Du kan fallet Dawit Isaak, va?”

”Ja, så klart.”

Dawit Isaak, 52, är den Eritreafödde svenske journalist som utan rättegång hållits i eritreanskt fängelse sedan 2001 – 16 år!

Den eritreanska regimen i huvudstaden Asmara ser honom som en förrädare. Styret är totalitärt. Sedan självständigheten 1993 är presidenten Isaias Afewerki. Han är även partiledare för det enda tillåtna partiet i landet, Folkets front för demokrati och rättvisa, samt överbefälhavare och talman i nationalförsamlingen.

Presidentval har sedan aldrig hållits. På Reportrar utan gränsers frihets-
index har Eritrea plats 180, sist efter Turkmenistan och Nordkorea.

Hur ska man i den miljön få loss den milde göteborgaren Isaak? Carl Bildts och Margot Wallströms ”tysta diplomati” har ingenstans lett. Prah vet vägen. Det är som den gamla barnramsan:

… och katten på råttan och råttan på repet och repet på slaktar’n och slaktar’n på oxen och oxen på vattnet och vattnet på elden och elden på riset och riset på pojke.

”Eritreas president Afewerki är omöjlig att nå. Det finns bara en europeisk politiker han talar med. Silvio Berlusconi.”

Den åldrade affärsmannen Berlusconi dominerade under lång tid italiensk politik. Eritrea var en gång en italiensk koloni. Banden är naturliga. Berlusconi och Afewerki låter sig ofta fotograferas tillsammans.

Men hur kommer man i kontakt med Berlusconi för att få vägen in till tyrannen Afewerki?

”Det finns”, fortsatte Prah, ”bara en person som kan ringa Berlusconi och garanterat få honom att lyfta luren. Zlatan.”

Zlatan har god kontakt med milanobon Berlusconi efter sina egna år i Milano (både i Berlusconis egen klubb Milan och i Inter). 

”Återstår bara det svåraste”, sa Prah. ”Att komma i kontakt med Zlatan.”

Zlatan, 35 och med ett svårt skadat knä snart reparerat, står i färd med att byta klubb, från Manchester United till kanske Real Madrid. Han omges av en mur av livvakter, agenter och rådgivare. Det finns ingen väg in via familjen.

”Men jag vet”, sa Prah, ”vem som får fram ett samtal till Zlatan och förklarar hur viktig hans roll är för att rädda Dawit Isaak. Dan Olofsson.”

Dan Olofsson, 66, är en it-entreprenör och multimiljardär i Malmö som står Zlatan nära. Det var Olofsson som kom med idén ”Zlatan unplugged”, fotbollsstjärnans egen exklusiva kanal i vilken han visade bilder och berättade om sin fotbollsvardag. Olofssons företag Mikz stod som värd.

Olofsson är en idealist och do-gooder med filantropisk verksamhet
i Afrika. Det syns främst genom organisationen Star for Life, som han för tolv år sedan startade tillsammans med hustrun Christin. 250 000 ungdomar har genomgått ett treårigt preventivt program mot hiv/aids i Sydafrika, Namibia och Sri Lanka. Han har också satsat på bostadsområden i Sydafrika, Namibia och Tanzania.

I hemstaden har Olofsson tagit initiativet till Upstart Malmö, en stiftelse som syftar till att med råd, stöd och finansiering åt entreprenörer skapa fler arbetstillfällen i stadens problemområden. Den fotbollsintresserade Olofsson har också i många år varit en utvecklare och huvudsponsor för damfotbollens framgångsrika FC Rosengård.

”Du hör”, sa Prah. ”Rätt man. Men hur kommer jag fram till honom?”

”Jag hjälper dig”, sa jag. ”Jag känner Olofsson en aning. Jag har hans mobilnummer. Jag ringer på måndag.”

Därmed skaffade jag mig en biroll
i ramsan ”råttan på repet”.


Jag läser nu...

 … en betagande gammal bok. Ja, ni vet hur det är på sommaren: ni bor över hos goda vänner, det ligger en bok på nattygsbordet och ni börjar läsa. Med otur är det en Camilla Läckberg. Eller också är det som det var för mig: bingo, ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” av Selma Lagerlöf från 1906 om den lille skånepågen som på Mårten Gåskarls rygg och med vildgåsen Akka som ledarfågel ser hela Sverige lide grann från ovan. Aningen omständlig men kunskapsrik och fantasieggande. Det slår mig  att det gått 72 år sedan jag senast läste den.


Jag hade fel...

… när jag skojade om all idrott som hålls på Stockholms gator, maraton genom stan och hästkapplöpningar på Gärdet. Räcker det inte med Täby Galopp?, frågade jag. Absolut inte. ”Ingen galopp i Täby längre”, mejlade min läsare Mio Fric.
”Galoppen håller till i Upplands-Bro, kallas för Bro Park.”
Från Ulriksdal till Täby till Upplands-Bro. Det tar en ände med att galoppen hamnar i Arjeplog.  


Katrin Marcal...

 … den briljanta kolumnisten i Dagens Nyheter, skrev en bra sammanfattning av
”Mail Men”, en biografi över den framgångsrika brittiska tidningen Daily Mail. Bara en sak – Marcal skriver upprepat att det är en kvällstidning. Daily Mail kommer ut på morgonen.
Likadant skrev hon om Sun och Daily Mirror: kvällstidningar. Men även de är typiska morgontidningar, eftersom de kommer ut på morgonen. I London finns bara en kvällstidning, Evening Standard. Jag tror det finns en illvillighet bakom felet: Marcal vill med ordvalet nedvärdera produkten. På den tiden jag hade något att säga till om på Aftonbladet lärde jag mina medarbetare: Utgivningstiden är likgiltig. Bild-Zeitung är en morgontidning, Le Monde är en kvällstidning.