Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Riktiga och viktiga verkligheten finns

Rolf van den Brink, en gammal medieräv, fick sitt namn kapat häromsistens. En ny publikation, som anses lite så där ”hmm, hmm, jag är inte rasist, men ...”, hade på Facebook listat honom som ”fan”. I engelsk, inte svensk betydelse, alltså.

Rolf van den Brink hade ingen aning om det, men tog det med ro. ”Man får komma ihåg”, påpekade han i Dagens Media, ”att Facebook inte är på riktigt”.

Det är rätt sällan som jag blir uppåt av något som står i pressen. Men det där var en formulering som, i all ­enkelhet, träffade rakt i lustcentrum. Jag har småsmakat på den i fem dagar nu. Den får mig fortfarande på gott humör.

”Man får komma ihåg att Facebook inte är på riktigt.”

Jag tror inte att jag är en större ­anhängare av verkligheten än någon annan. Verkligheten har sina uppenbara brister. Fiktionen har så många fler möjligheter. Men verkligheten har trots allt ett särdrag: den finns. På riktigt, alltså.

Det är klart att ett sådant påpekande genast avslöjar mina personliga begränsningar. Möjligen en bristande fantasi och en total okunnighet om den virtuella världens alla möjlig­heter. Å andra sidan: Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg, alias anakata, satt häromdagen på ett plan på väg till Sverige, utlämnad från Kambodja. Ett riktigt plan, alltså. På väg till Sverige, på riktigt. Den verk­lige Gottfrid Svartholm Warg, med eller utan ”anakata”.

Allt jag menar är att verkligheten, ­genom att finnas, ibland trumfar över fantasi, virtuella möjligheter och kreativ ansiktsbehåring. Den är på riktigt.

Jag antar att de flesta fortfarande begriper det där, eftersom det blir lite svårt i vardagen annars. Men jag har en känsla av att offentligheten mer och mer halkar in i något slags gråzon.

Det tycks till exempel lite oklart på tidningsredaktioner om verkliga historier är viktigare än historier som utspelar sig i fantasin. Ibland är det svårt att skilja på citat där folk ­berättar något som faktiskt hänt och citat där folk berättar något som de önskar vore sant, känner, eller som deras cyber-alias varit med om.

Då får vi rubriker om ”män” som är gravida, våldtagna troll, eller annat som hör sagorna till.

Kanske är just det här vår generations stora bidrag till mänsklig fri­görelse. Men det skulle också kunna vara en triumf för den rena dum­heten. Om ni inte är alldeles säkra på vilket, har ni antagligen också glädje av Rolf van den Brinks ord:

”Man får komma ihåg att Facebook inte är på riktigt.”

Dagens fakta

Sovjettrogna APK blev 1995 det första svenska parti som gick i konkurs. APK:s ­efterföljare, SKP, har slagit fast att partiet företräder ­hela arbetarklassens intresse. I riksdagsvalet 2010 fick SKP 375 röster.

Dagens byggnad

Triumfbågen i Pyongyang, Nordkorea, uppfördes 1982 för att hylla Kim Il-sungs roll under den japanska ockupationen 1925–1945. Den är med sina 60 meter världens högsta triumfbåge och ­består av 25 500 block vit granit, en för varje dag i Kim Il-sungs liv, fram till 70-års­dagen.

Följ ämnen i artikeln