Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Bara viktigpettrar väljer ord som folk inte förstår

Vissa använder konstiga ord för att verka finare än oss andra

Lena Mellin: ”Det som retar gallfeber på mig är folk som medvetet konstrar till sitt språk i ett försök att verka lite, lite bättre, mer betydande än oss andra.”

Under coronakrisen har jag, liksom många andra som ofrivilligt tvingats förvandla hemmet till en arbetsplats, lyssnat mer på radio än vanligt. Oftast är det både trevligt och förkovrande men det finns en sak som jag retat upp mig på.

Det gjorde jag redan tidigare, men med ökad konsumtion har jag irriterat mig mer än tidigare.

Det är alla människor som gör sig märkvärdiga genom att använda mer komplicerade ord än nödvändigt.

 

Ta ordet persona. Det är ett begrepp inom psykologin som användes av psykologkändisen Jung. Det avser då den roll som individen spelar eller iklär sig.

Men vissa använde också ordet som en variant av person i största allmänhet. Vad är det för fel på just ordet person om det är det man menar? Eller på sammansättningen ”spelar rollen” om det är det som avses? Tydligheten ökar liksom begripligheten.

 

Ett annat ord som vissa människor älskar att använda är diskurs. Jag är själv inte säker på vad som avses men enligt Svenska Akademiens ordlista betyder det att resonera om ett visst område.

Enligt samma institutions ordbok betyder det samtal, särskilt kring visst ämne och av formellare slag. De tycker att man ska jämföra med ordet diskussion som betyder samtal (om viss fråga) där de deltagande argumenterar för sina respektive uppfattningar.

Om man inte vill förbrylla människor och få dem att börja tänka på något annat än det man vill få sagt bör man alltså använda ord som diskussion, samtal eller liknande i stället för diskurs. Det är att krångla till det i onödan och får lyssnarna att sluta öronen.

 

Ett tredje ord som med förkärlek används av dem som vill sätta sig på sina höga hästar är narrativ.

Det betyder kort och gott berättande vilket är en alldeles utmärkt glosa eftersom alla begriper vad den handlar om. Så är inte fallet med narrativ.

Många ondgör sig över facktermer och det kan man göra. Men så här i coronatider är jag full av beundran av de drösar av experter som verkligen lägger sig vinn om att undvika det värsta fikonspråket för att folk ska förstå dem. Heder åt dem.

 

Det är naturligt att en utomstående bara har ytliga kunskaper om yrkes- eller experttermer. Men det som alltså retar gallfeber på mig är folk som medvetet konstrar till sitt språk i ett försök att verka lite, lite bättre, mer betydande än oss andra. Mer intelligenta, mer upplysta.

De är helt enkelt viktigpettrar som vill flyta ovanpå. Skratta ut dem, säger jag.


Fem saker att hålla koll på i veckan

Ny LO-ordförande

  • Landsorganisationen har, som alla numera, en digital kongress som inleds under måndagen. Då byter de ordförande från Karl-Petter Thorwaldsson till Susanna Gideonsson, 57. Hon är sedan 2014 ordförande i Handels, ett kvinnodominerat förbund med många visstidsanställda.

Veckans diagnos

  • På måndagar presenterar Arbetsförmedlingen de senaste siffrorna om antalet arbetssökande, lediga platser och hur många som varslats. Det är en slags veckobaserad diagnos på tillståndet i svensk ekonomi – och hur regeringens stöd för att få företagen att överleva fungerar.

Ingen sill här​ inte

  • ​Midsommarafton brukar kallas för Sveriges verkliga nationaldag. Men det spelar ingen som​ ​helst​ roll för EU som har planerat in ett fysiskt toppmöte i Bryssel för Stefan Löfven och de andra​ regeringscheferna just den dagen. ​Där kommer det garanterat inte serveras sill och nubbe.

Val i Serbien

  • Man kan inte säga att de politiska händelserna står som spön i backen under midsommarveckan men på söndag är det i alla händelser parlamentsval i Serbien. Landet ansökte om medlemskap i EU och kallas sedan 2012 kandidatland. Förhandlingarna har pågått i sex år och saknar stoppdatum.

Ännu ett val

  • Under denna vecka med få planerade politiska händelser måste jag besvära er med ännu ett val. Sri Lanka går till val på söndag​.​ Ekonomin vilar tungt på turism och gick på kryckor redan innan men har raserats av​ coronan. Valet skulle hållit​s​ i april men fick skjutas upp.
     

Veckans citat

”Någon måste ta bladet från munnen och säga att kejsaren är naken”

Jimmie Åkesson, partiledare (SD) berömmer sig själv


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.