Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Därför har vi en skoldebatt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-12-29

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I helgstiltjen har en het debatt om gymnasiet plötsligt brutit ut.

Varför? undrar man.

Läs här så får du svaret.

Det här är en lektion i hur man bedriver politik. Spåren till den plötsligt så livliga gymnasiedebatten leder till den obundet liberala tidningen Dagens Nyheters debattredaktion.

Rond 1. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin håller tal på Sacos kongress. Hon tycker inte att det är nödvändigt att hälften av eleverna går direkt vidare till högskolan. Det viktiga är att halva arbetskraften gjort det innan de går i pension.

Rond 2. Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund och ledamot av Sacos styrelse, lyssnar. Eftersom hon tycker precis som Lundby-Wedin tar hon kontakt med LO.

Rond 3. I början av förra veckan är den gemensamma debattartikeln klar. Regeringen måste slopa målet om att hälften ska till högskolan. Viktigast är att alla klarar gymnasiet, skriver de båda förbundsordförandena.

Rond 4. Folkpartiet nås av någon anledning av ryktet om Fjelkners och Lundby-Wedins artikel innan den publicerats.

Partiets vice ordförande Jan Björklund har nyligen slutat som oppositionsborgarråd i Stockholm. Han satsar helhjärtat på rikspolitiken. Målet är att bli skolminister.

Rond 5. Den borgerliga alliansen har en rad arbetsgrupper som före valet ska presentera vad kvartetten vill åstadkomma om de får bilda regering.

Utbildningsgruppen väntas inte bli klar förrän i februari. Men när de får nys om Fjelkners och Lundby-Wedins debattartikel vässas pennorna.

Wanja Lundby-Wedin sitter i det vverkställande utskottet, socialdemokraternas innersta cirkel. Nu kritiserar hon sitt partis skolpolitik. Politiska poäng finns att hämta.

Rond 6. Dagen före julafton lämnar alliansen sin debattartikel till Dagens Nyheter. I likhet med Saco och LO vill de ha bättre utbildning på de yrkesförberedande programmen.

Ett skolbråk med udden riktad mot socialdemokraterna är i full gång i den största liberala morgontidningen.

Rond 7. Skolminister Ibrahim Baylan vill utreda en lärarlegitimation. Det var känt för de närmaste inblandade redan förra veckan. Men det kommer att se ut som om Baylan svarar på kritiken från LO, Saco och de borgerliga.

Så bedrivs politik. I facken, i oppositionskanslierna - och på obundet liberala Dagens Nyheters debattredaktion. Därför har vi en skoldebatt just nu - om ni undrat.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln