Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Dröjer innan lagen täpps till

Rektorn fick sparken.

Skolstyrelsen avgick.

Nu åtalas nio elever och en anställd ”husfar” för strykjärnsmisshandeln på Lundsberg.

De politiska kvarnarna mal betydligt långsammare.

Elitskolan Lundsberg i Värmland är ett av tre riksinternat, mer om dem senare. Skolinspektionen har länge haft ett ont öga till dem, framför allt för att de inte fått bukt med pennalism och mobbning.

Därför var det inte helt förvånande att inspektionen slog till med all kraft efter strykjärnsmisshandeln i början av höstterminen. Efter bara två dagars betänketid stängde de skolan eftersom den inte kunde garantera elevernas säkerhet.

Det borde de inte ha gjort enligt förvaltnings- och kammarrätt. Det är nämligen inte alldeles glasklart att Skolinspektionen har tillsyn över vad som händer utanför undervisningen på en internatskola.

I alla fall inte enligt den bokstavstrogna tolkning av lagen som rätterna gjorde. Skolinspektionen har en annan uppfattning.

Men det dröjer innan luckan i lagen täpps till, enligt utbildningsminister Jan Björklunds statssekreterare. De nya reglerna måste gälla alla internat, alltså även exempelvis idrotts- , lantbruksinternat med boende och tillsyn och fritidsverksamhet för eleverna.

Det låter rimligt. Men det medför också att det hela tar tid. Innan förslag kan läggas på riksdagens bord ska frågan utredas, skickas på remiss och granskas av lagrådet. Beslut på den här sidan valet skulle vara en knallsensation.

Men även i en annan fråga mal kvarnarna långsamt. I det fallet exceptionellt trögt. Det handlar om en arbetsgrupp i utbildningsdepartementet som ser över specialreglerna för riksinternaten.

De får statsbidrag för den minoritet av eleverna vars båda föräldrar bor utomlands. De får skolpeng. Och de får ta ut avgift för både internatet och undervisningen.

Jan Björklund vill avskaffa dem och låta dem som vilka friskolor som helst. Utan statsbidrag och utan avgift för utbildningen.

Översynen inleddes förra våren. Den skulle varit klar i mars. I augusti sade Björklund att den skulle vara klar om högst två månader.

Den är fortfarande inte färdig. Någon är uppenbarligen emot att Lundsberg och de två andra riksinternaten ska gå miste om sin tjusiga gräddfil. Jag kan gissa var skon klämmer.

Följ ämnen i artikeln