Hen är regeringens största doldis
Ny undersökning: Så okända är ministrarna
Sveriges minst kända minister heter Jessika i förnamn och jobbar på samma ställe som Ulf Kristersson.
Inte ens hälften vet vem hon är enligt en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.
Aftonbladet/Demoskop ber varje år svenska folket sätta betyg på ministrarnas arbetsinsatser under året som gått. Men bara de som känner till statsrådet får avge sitt omdöme.
Det innebär att vi får en intressant spin-off från den egentliga undersökningen. Nämligen hur kända ministrarna är.
I år är det många som inte är kända. Den främsta anledningen är att regeringen tillträdde den 18 oktober och alltså inte suttit mer än två månader.
Regeringens mesta doldis är EU-minister Jessika Roswall. Hon är verksam på statsministerns kansli, statsrådsberedningen. Mer än hälften, 52 procent, vet inte vem hon är.
Hon är advokat från Uppsala men nu alltså minister för EU-frågor och kan möjligen hamna mer i rampljuset på nyåret då Sverige blir ordförande i EU under ett halvår. Inget ont sagt om Jessica men än har inte heller jag lärt mig hur hon ser ut.
Totalt är det tre ministrar som inte ens hälften känner till att de finns. Alla är kvinnor men det säger mindre om deras kön än om hur publika deras arbetsuppgifter är.
Man kan grovt dela in regeringens statsråd i tre kategorier. Doldisarna, halvkändisarna och kändisarna.
Doldisarna har vi redan klarat av. Det är dem som inte ens hälften känner till.
Halvkändisarna är de som mellan 49 och 11 procent känner till. Till den gruppen hör Erik Slottner (KD), civilminister och tidigare borgarråd i Stockholms stad, Maria Malmer Stenergard (M), migrationsminister och tidigare talesperson i samma fråga för Moderaterna och Lotta Edholm (L), skolminister och liksom Slottner tidigare borgarråd i Stockholm.
Superkändisarna är dem som minst tio procent av befolkningen påstår sig känna igen. I den gruppen ingår inte mer än fem ministrar.
Tre av dem var ministrar redan då Alliansen förlorade valet 2014. De är Ulf Kristersson, finansminister Elisabeth Svantesson och utrikesminister Tobias Billström, alla (M).
De övriga två ingår i regeringens trio av partiledare. Förutom Kristersson arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) och närings- och energiminister Ebba Busch (KD).
Övriga ministrar får jobba på att bli mer kända för väljarna. Ett sätt är att ha tydliga, lite lätt avvikande åsikter som skapar rubriker Ett annat är att bli föremål för en skandal. Det första av de här två alternativen är att föredra.
TESTA DIG SJÄLV: Vad vet du om ministrarna?
1. Född i Jönköping. Partiets vice ordförande. Har varit ordförande i ungdomsförbundet.
2. Född i Lund. Har en hund som heter Winston.
3. Född i Lund. Har jobbat som åklagare.
4. Född i Värnamo. Har varit kommunalpolitiker i Växjö.
Skrolla ner under bilden för att få rätt svar
RÄTT SVAR
1. Jakob Forssmed (KD), socialminister
2. Ulf Kristersson (M), statsminister
3. Paulina Brandberg (L), jämställdhets- och arbetsmarknadsminister
4. Anna Tenje (M), äldre- och socialförsäkringsminister
Så gjordes undersökingen
Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 384 intervjuer under perioden 5 – 13 december 2022 och är genomförd som en webbundersökning.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.