Trump med byxorna nere - men spelar det någon roll?
Att Trumps deklarationer avslöjas bara två dagar före den första debatten mot utmanaren Joe Biden kan inte vara en slump.
Innehållet drar ner brallorna på Trump som framstår som en usel affärsman och en skattesmitare.
Men frågan är hur förödande uppgifterna egentligen är för presidenten.
Blir någon egentligen förvånad över att Donald Trump inte betalat ett öre i statlig skatt under tio av de senaste 15 åren?
Bara det faktum att han med näbbar och klor försökt förhindra att hans deklarationer blir offentliga har ju varit ett tecken så gott som något på att han har någonting att dölja. Det är kutym att alla presidentkandidater offentliggör sina deklarationer.
Den spontana reaktionen är snarare av typen "var det inte mer än det här?".
Av de dokument som New York Times fått tillgång till framgår inte att Trump skulle ha några omfattande lån eller affärer med Ryssland. Något det spekulerats i eftersom presidenten ständigt styrker sin ryske kollega Vladimir Putin medhårs.
Det finns heller inget i dokumenten som tyder på att Trump skulle ha dragit av "hålla tyst-pengarna" som han betalade till porrstjärnan Stormy Daniels och en Playboymodell inför valet 2016 för att inte avslöja att han haft affärer med båda.
Vad som däremot framträder är bilden av en person som maximalt utnyttjar varje kryphål i skattelagstiftningen för att undvika skatt. För att vara så rik som han påstår har Donald Trump betalat löjligt lite statlig skatt. Långt mindre än utmanaren Joe Biden de senaste åren.
Men ingen hade väl förväntat sig att Trump skulle skriva under på Mona Sahlins famösa uttalande att "det är sexigt att betala skatt". Inför valet 2016 skröt Trump tvärtom med att om han betalat lite i skatt visade det bara att han "var smart".
Företaget blöder
Enligt New York Times egen analys finns det inget i Trumps deklarationer för de senaste 20 år som visar att han agerat brottsligt. Däremot finns det många punkter där han befinner sig i en gråzon.
Ett av dessa fall handlar om en skatteåterbäring han begärde och fick på 70 miljoner dollar för några av de få år då han verkligen betalade rejält med skatt. Den saken är ännu inte avgjord och det är detta faktum som Trump använder som ursäkt för att inte offentliggöra sina deklarationer trots att skatteverket säger att han är fri att göra det.
Främsta skälet att Trump vägrat är sannolikt inte att dokumenten visar hur lite skatt han betalat.
Däremot visar de med all tydlighet att han inte alls är den extremt framgångsrike affärsman som han utmålat sig som. New York Times uppgifter visar att Trumps företag blöder. En av få saker som han tjänat rejält med pengar på de senaste 15 åren är på sin roll i tv-serien "The Apprentice" (där hans mest kända replik var "You´re fired") och produkter som sålts som en följd av det.
Däremot har Trump gjort kraftiga förluster på investeringar i golfbanor och också på en rad fastighetsaffärer.
New York Times lanserar teorin att ett viktigt skäl till varför Donald Trump ställde upp i presidentvalet 2016 var att han behövde hålla liv i sitt varumärke. De positiva effekterna av hans tv-kändisskap var på väg att ebba ut och han behövde nya intäktskällor.
President i konkurs
Det kan inte ha undgått någon att Donald Trump är en sällsynt fåfäng person. Han har ett enormt behov av att framställa sig som en vinnare, smartare och bättre än alla andra.
Det är förmodligen där offentliggörandet av hans deklarationer svider mest.
Även om deklarationerna inte säger något om hans totala förmögenhet så sprider de mer än ett uns av tvivel om fastighetsmogulens påståenden att han är god för minst 3-4 miljarder dollar.
Snarare framgår att han inom kort kan hamna i en svår skuldfälla.
Trump har tvingats gå i personlig borgen för lån på över 421 miljoner dollar som ska återbetalas inom fyra år. Blir Trump omvald, påpekar NYT, kan långivarna hamna i den märkliga situationen att de måste ansöka om att försätta presidenten i personlig konkurs för att få sina pengar.
Ett av Trumps viktigaste argument inför 2016 var att han var sällsynt väl lämpad att leda landet just för att han var så duktig på affärer.
En bild som den offentliggjorda informationen i New York Times starkt motsäger.
Nu får väljarna en bättre chans att själva bedöma Trumps kvaliteter som affärsman.
Tidningen talar inte om hur man har fått tag på Trumps deklarationer. Man säger bara att deras källor haft laglig tillgång till dokumenten. Det tyder på att antingen någon på skatteverket eller på Trumps revisionsfirma valt att läcka uppgifterna. Sannolikt i syfte att försämra Trumps chanser att bli omvald.
Immun mot skandaler
Det framgår inte heller hur länge New York Times haft materialet men att det publiceras precis före den första debatten mot utmanaren Joe Biden är garanterat ingen slump. Tidningen är ett av presidentens många hatobjekt inom mediavärlden och tidningen ledarsida har under åren inte gjort någon hemlighet av att man anser hans presidentskap utgöra ett hot mot USA:s demokrati.
Som så många gånger tidigare är Trumps svar på avslöjandena att de är "fake news, totally fake news".
Trump har så här långt visat vara närmast immun mot alla avslöjanden och skandaler. Ett skäl är att han inte har samma förväntningar på sig som en "normal" president. Med sitt sätt att uppträda har han hela tiden sänkt ribban till en nivå där ingen längre förväntar sig att han ska tala sanning, ha hög moral eller agera anständigt.
Viktigare än allt annat i väljarnas ögon är att han utmanat "eliten i Washington". Att han "säger som det är".
Inget talar för att hans kärnväljare kommer att överge Trump för att han avslöjas som skattesmitare. Snarare stärker det bilden av honom som rebell, en outsider.
För att hans chanser till omval ska påverkas negativt krävs att gruppen av väljare som ännu inte bestämt sig börjar känna sig lurade av Trump. Att så stora bitar av hans teflonpansar hackas bort att han plötsligt blir sårbar.