Marken skakar under Löfvens fötter
Men han kan tjäna på kaoset kring Arbetsförmedlingen
Om det var val i dag skulle Moderatledaren Ulf Kristersson bli statsminister.
Marken skakar under Stefan Löfvens fötter. På mer än ett sätt.
Enligt den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop skulle det nya konservativa blocket få knappt 49 procent av samtliga röster om det vore val i dag.
Det betyder i sin tur att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna skulle få majoritet i riksdagen och Ulf Kristersson (M) bli statsminister.
Stödet för de fyra partierna bakom Januariavtalet ökar visserligen med 3,6 procentenheter jämfört med förra månaden. Men stödet för de tre partierna i högeroppositionen är 6,6 procentenheter högre än för partierna bakom Januariavtalet. Det motsvarar drygt 400 000 väljare.
Det skakar alltså under fötterna på Stefan Löfven på mer än ett sätt. Inte ens en fjärdedel av väljarna skulle rösta på Socialdemokraterna om det vore val i dag. Löfven och hans allierade ligger kraftigt under konkurrenterna på högerkanten. Till det ska läggas kaoset i riksdagen om Arbetsförmedlingen, en utveckling som i värsta fall kan leda till nyval.
Ett nyval i dagens läge skulle enligt den här mätningen sannolikt inte gynna varken S eller de partier som de för närvarande baserar sitt regeringsinnehav på.
De som skulle dra nytta av ett nyval är framför allt Sverigedemokraterna som noterar sitt hittills högsta stöd i den här mätningen, 25,4 procent.
Det betyder i sin tur att det högerkonservativa blocket, en omdiskuterad beteckning, skulle stärkas. Om det vore val just nu skulle Ulf Kristersson sannolikt bli statsminister i en M- och KD-regering med stöd av SD.
Sverigedemokraterna skulle i ett sådant upplägg hamna i den bästa av alla världar. De skulle hålla i taktpinnen, Busch Thor och Kristersson skulle tvingas dansa efter Jimmie Åkessons pipa.
Men samtidigt skulle de slippa ta ansvar för någonting över huvud taget. Det behöver man inte som oppositionsparti. Superhärligt.
Men går utvecklingen verkligen den väg som jag skisserar här? Nej, så behöver det inte alls bli. Väljarna gillar inte bråkstakar, i all fall inte sådana som bråkar för bråkandets egen skull.
Vänsterpartiet är emot de omdiskuterade förändringarna av Arbetsförmedlingen. Fair enough, det kan man vara.
Moderaterna och Kristdemokraterna däremot vill ha förändringarna men gillar inte regeringen som de vill ha bort. En av Sverigedemokraternas affärsidéer är att sätta så många käppar i hjulet som möjligt för Socialdemokraterna.
Det är alltså en minoritet av dem som just nu tjoar och hojtar som är emot förvandlingen av Arbetsförmedlingen. Resten är sura på regeringen av andra skäl och det skälet är mycket enkelt. S sitter vid makten, de själva gör inte det.
Väljarnas fördragsamhet med den här sortens konflikter är liten. Det brukar inte gynna dem som skriker högst och mest. De riskerar snarare att bli bortvalda för att väljarna tycker att de bråkar för konfliktens egen skull.
Fortsätter vissa partier, som inte är valda för att ta ansvar för landet utan enbart för sig själva och sitt parti, att bete sig, kommer det att missgynna dem.
De riskerar också att urholka demokratin därför att väljarna, de vuxna medborgarna, tycker det är barnrumpord som styr. Och vem har lust att engagera sig i dem? Inte särskilt många.
Ett exempel som dock talar för att det inte alls ligger till så är Liberalerna.
Den ganska nya L-ledaren Nyamko Sabuni har inlett sin karriär genom att resonera och resa runt och tala med folk som kan saker och ting.
Det har inte gynnat varken henne eller hennes parti. Det ligger ankrat under 4-procentsspärren och rör sig inte alls. Tänk om det är så att hon också måste börja gapa och skrika?
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.
PODD Så djup är krisen i Socialdemokraterna
I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med statsvetaren Jenny Madestam om problemen för Socialdemokraterna.