Svenska kvinnor är inte dummare än andra
…men vi är enda landet i Norden utan kvinnlig statsminister
Det är något grundläggande fel på svenska partier, i det här fallet särskilt Socialdemokraterna och Moderaterna.
Annars skulle det inte vara så att Sverige är det enda landet i Norden som fortfarande inte har eller har haft en kvinnlig statsminister.
Det kan naturligtvis vara så att svenska kvinnor är dummare och mindre försigkomna än alla andra nordiska kvinnor. Men hittills finns det ingenting, absolut ingenting, som tyder på att det skulle vara så.
Alltså finns svaret någon annanstans. Kanske i de svenska partistrukturerna, kanske bland politiskt aktiva män. Jag har inte svaret men någonting gör att vi står där med en pinsam nordisk jumboplacering, noll statsminister av kvinnligt kön.
I dag har Sanna Marin, 34 år, varit Finlands regeringschef i 19 dagar. Hon svors in på Nobeldagen. Marin har två kvinnliga företrädare, den första 2003.
Facit för övriga Norden ser ut så här:
- Island: två kvinnliga statsministrar varav en sittande.
- Norge: två varav en sittande
- Danmark: två varav en sittande.
Alla andra länder har alltså inte bara en historia av kvinnliga statsministrar. De har en nu. I båda kolumnerna tvingas Sverige sätta ett streck.
Samtliga partier i Sveriges riksdag utom Sverigedemokraterna har haft en eller flera kvinnliga ordföranden. M, KD och S är sämst, de har eller har haft en enda kvinnlig ordförande. Centern som är inne på sin tredje är mest jämställt. Miljöpartiet är i en klass för sig eftersom de alltid har ett kvinnligt och ett manligt språkrör.
Men i praktiken är det bara en som har haft chans att bli statsminister, Mona Sahlin (S).
Under hela efterkrigstiden, alltså hittills i 76 år, har statsministern oftast varit antingen från Socialdemokraterna eller Moderaterna. Några har varit från Folkpartiet eller Centern.
Men Anna Kinberg Batra, hittills den enda kvinnliga M-ledaren hann aldrig leda sitt parti i ett val innan hon tvingades bort.
Det gjorde däremot Mona Sahlin. (S) resultat i valet 2010 blev 30,7 procent vilket ansågs vara en total katastrof . Förra året halkade valresultatet under 30-procentsstrecket men Stefan Löfven sitter kvar ändå.
Kvinnliga partiledare i Sverige är inte dummare, mindre äregiriga eller mindre intresserade av makt för att genomföra sina idéer än sina nordiska kolleger.
Det är något annat som gör att de inte når toppen i ett av världens mest jämställda länder. Kan det vara deras manliga partikamrater?
Jag tror det är där det bränns, det är där någonstans svaret finns.
Fem saker att hålla koll på i veckan
- Nu stängs tvåan
Med start i morgon börjar det andra aggregatet i kärnkraftverket i Ringhals söder om Göteborg stängas av. Det är den tredje reaktorn som stängs i Sverige. 39 år efter folkomröstningen är frågan hetare politiskt än den varit på länge . - Putin 20 år
Man kan säga mycket om Rysslands president Vladimir Putin men han är i alla fall ihärdig. På nyårsafton är det två decennier sedan han blev t f president. Sedan president, premiärminister och president igen, vad reglerna än säger. - Kroatien ny ordförande
Europeiska rådet, dvs regeringscheferna, har sedan tio år tillbaka en permanent ordförande men i andra sammanhang leds EU:s medlemsländers möten av ett medlemsland. Det ordförandeskapet roterar och nu är det Kroatiens tur för första gången. Landet blev medlem i EU 2013. - Jubileum - för vissa
Nästa lördag, den 11 januari, är det ett år sedan Januariavtalet mellan S, MP, C och L blev klart, nästan på dagen fyra månader efter valet. Samarbetet mellan partierna gav Sverige en regering efter en rekordlång regeringsbildning. Vissa gillar det, andra är mer tveksamma. - Politiken sparkar igång
Riksdagens första, av tre, partiledardebatter äger rum den 15. Nyamko Sabuni (L) deltar inte eftersom hon inte sitter i riksdagen. Det gör inte heller Annie Lööf som fick en mycket för tidigt född dotter i början av december. De ersätts av Johan Pehrson och Anders W Jonsson
Veckans citat
”Vi kommer göra det som är rätt framför det som är lätt”.
Anders W Jonsson, vik partiledare (C) i sitt jultal. Ett vanligt uttalande.
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.