Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Utmanaren vann – med nöd och näppe

Att klå Anders Borg på hans ­hemmaplan är inte lätt.

Men i den första duellen ­mellan dem avgick utmanaren Magdalena Andersson med en knapp ­seger.

Socialdemokraternas nya ekonomiska talesperson Magdalena Andersson gjorde åtminstone tre saker rätt i sin första debatt med finansminister Anders Borg (M) i går kväll i SVT:s Aktuellt.

1. Hon log och såg trevlig ut. Det är viktigt i tv där kroppsspråket­ ­ibland säger mer än orden.

2. Hon utmanade inte Anders Borg i hans ­bästa gren, ansvaret för att hålla statsfinanserna i ordning.

I stället för att utlova nya storsatsningar mot arbetslösheten prioriterade hon i första hand en omfördelning av pengarna. Från, i hennes tycke, ineffektiva åtgärder som exempelvis den generellt sänkta arbets­givaravgiften för alla under 26 år till åtgärder som är direkt riktade mot utsatta grupper.

3. Hon slog fast att Anders Borg verkade mer intresserad av att ­diskutera det parlamentariska ­läget efter valet om 2,5 år än att prata om vad som bör ­göras åt dagens problem.

Anders Borg gjorde däremot ett par misstag, vilket inte är så likt honom.

1. Han såg bister ut. I tv kan det lätt bli synonymt med att verka trängd och irriterad.

2. Han pratade inte om väljarnas problem utan snurrade in sig i samtal som Magdalena ­Andersson för med sina motsvarig­heter i ­Miljö- och ­Vänsterpartiet.

Borg tyckte visser­ligen inte att Andersson skulle redovisa ­resultaten av dem redan nu. Ändå talade han både om mörkläggning och nerdragning av rullgardinen eftersom hans tes är att de tre partierna ­sitter och förhandlar fram ett rödgrönt budgetalternativ som ­inte ska se dagsljuset förrän ­efter valet 2014. Om de tre partierna vinner.

Längre från väljarna är det svårt att komma. Det är politiskt finlir på elitnivå och sådant straffar sig nästan alltid.

Likheterna mellan Anders Borg och Magdalena Andersson är ­stora. Båda är akademiker som länge jobbat som politiska tjänstemän både i regeringskansliet och i riksdagen. Och i offentlig förvaltning som Riksbanken och Skatte­verket. Inte många kan slå dem på fingrarna när det gäller offentlig ekonomi.

De har däremot inte haft förtroendeuppdrag och stått i rampljuset förrän, i Borgs fall då han blev ­finansminister för 5,5 år sedan, och i Magdalena Anderssons fall när hon utsågs till hans utmanare ­tidigare i år.

Som rikshushållare har de ­också påtagliga likheter. Omsorgen om stabila statsfinanser går före spektakulära lånefinansierade satsningar.

Det skulle kunna bädda för ganska tråkiga debatter mellan dem. Men om gårdagskvällens blir ­signifikativ kommer det ­inte bli trist. Utan både sakligt och med nerv. Det tackar vi för.

Magdalena Anderssons ­främsta angrepp på Borg var att han gör för lite och fel. Det är ­inte ­särskilt svårt att kläcka ur sig.

Borg hade däremot den otacksamma uppgiften att attackera ett alternativ som han inte riktigt vet hur det ser ut. Alltså tvingades han irra ut i terrängen och uppfinna hot som eventuellt kan uppstå någon gång i framtiden. Det är förståeligt, men blev inte helt lyckat.

Fredrik Reinfeldt och ­Stefan Löfven, efter nästa val kommer en av dem att vara statsminister.

Deras viktigaste vapen i jakten på makten heter Borg och ­Andersson. Matchen ­mellan dem har börjat ­lovande.

Följ ämnen i artikeln