Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Räkna inte ut Centern

Förutsättningarna finns för att de ska överraska

Man skulle inte bli förvånad om Centern överraskar i valet nästa år.

De har ett idéprogram de tror på, en partiledare som gått ­genom ekluten, många unga förmågor och kvinnliga förebilder.

GER SVAR PÅ TALMitt under årets C-stämma kom Fridolin och MP:s attack mot Centerns landsbygdspolitik. Annie Lööf menar i sin tur att MP vill finansiera sin landsbygdssatsning med höjda skatter på gödsel och bensin. ”De ger en krona till bonden men tar hela plånboken tillbaka”, säger hon.

Sällan har ett parti varit så ­nederlagstippat som Centern. Det är ingen ände på eländet. Pendlar kring fyraprocents­spärren i opinionsmätningarna, får stryk i regeringens interna budgetbataljer, bråkar om perifera stolligheter som månggifte och slopad skolplikt.

2013 har varit ett mötestätt år för Centerpartiet. Först kommun­dagarna för de lokalt aktiva i februari. Därefter en ­extrastämma i mars där det nya idéprogrammet antogs. Och så nu den ordinarie partistämman.

Det har alltså funnits goda tillfällen att studera Centerns inre liv. Och det tyder inte på att det är ett parti på väg att förpassas ut i kulisserna.

Tecknen, eller ljuspunkterna om man ser det ur Centerpartiets synvinkel, är ganska många.

För det första åker partier mycket sällan ur riksdagen. 1991 röstades Miljöpartiet ut efter bara tre år i parlamentet. Men de kom tillbaka tre år senare. 1994 försvann Ny demokrati. Då hade partiet redan implo­derat.

Men inte bara historien talar för Centerpartiet. Efter vinterns högljudda diskussion om det nya idéprogrammet har Centern en kort begriplig och i vissa stycken nydanande idé om hur de vill se det fram­tida Sverige. Det kan inte många andra partier skryta med.

Annie Lööf har varit partiledare i två år och gjorde först ingen större succé. Hennes kommu­nikation var otydligt, det var svårt att förstå vad hon menade.

Men hon gick ­genom ekluten i samband med stormen kring idéprogrammet i början av året. Talen på kommundagarna och den här stämman har gjort åhörarna närmast lyriska. Den kämpaglada Lööf är oomstridd i sitt parti.

Centerpartiet, ett feministiskt parti, har också en rad kvinnliga förebilder. Det är en fördel i kampen om kvinnornas röster. De var först i Sverige med en kvinnlig partiledare, Karin ­Söder. Annie Lööf är tredje kvinnan på posten.

Tre av fyra C-ministrar i regeringen är kvinnor, partiet har ett kvinnoförbund som har lika många medlemmar som det ­betydligt större S-partiets. I riksdagen ser det däremot inte lika bra ut, bara åtta av 23 C-­ledamöter är kvinnor.

De flesta partiers stämmor och kongresser är en fest för 50-plussare. Men Centerpartiet har påfallande många unga förmågor som tar för sig både i och utanför talarstolen. En av dem är ungdomsförbundets ordförande Hanna Wagenius och en annan studentförbundets Hannes Hervieu, som tidigare var ståupp-komiker.

Cuf har inte särskilt många medlemmar, 1 435 varav drygt trehundra är över 25 är och kallas mentorer. Men nära 620 medlemmar har nyrekryterats i år, en påfyllning som få skulle skämmas för.

Det finns alltså förutsättningar för att Centern skulle kunna överraska i valet nästa år. Trots de mycket låga opinionssiffrorna är självförtroendet påfallande oanfrätt.

Enligt Aftonbladet/United Minds uppgick stödet i september till 3,4 procent. Enligt Sifo var det u­ngefär lika lågt. I valet för tre år sedan lade 6,6 procent av väljarna sin röst på C.

Centerns 5 ljuspunkter

1.Ett modernt idéprogram som partiet, efter en del konvul­sioner, står enat bakom.

2. En oomstridd partiledare med självförtroende.

3. Många kvinnliga förebilder.

4. Aktiva unga företrädare.

5. Partier röstas sällan ut ur riksdagen.

Följ ämnen i artikeln