Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Diskussionen slutar alltid vid invandring

Doris Lessing citerades av en brevskrivare i veckan.

Breven kommer då och då. Ofta riktade till ”er journalister”. Att jag inte är journalist har aldrig hindrat någon brev­skrivare. Vad jag faktiskt skriver lägger sällan några hinder i vägen heller.

Häromdagen skickade någon ett antal citat av Doris Lessing, där hon tvålar till politiska översittare. Sådana som försöker skrämma alla som inte använder rätt termer och har rätt åsikter. Lessing uttrycker med andra ord ungefär samma ståndpunkt som jag själv uttryckt i text i drygt tjugo år.
Då, när jag började, hade de flesta svenskar inte hört begreppet ”politiskt korrekt”. Nu har termen nått långt ut i busken. Då kommer den tillbaka i den här form­en. Med triumferande små utrop: Nu är du allt avslöjad.

Håhå, jaja. Det är som att bli kallad dålig förare av sina barn, två veckor efter att barnen har fått körkort.

Men nästan alla ... Äsch, varför hymla? Alla, varenda en, undantagslöst, av de här brevskrivarna är egentligen ointresserade av Doris Lessing. De bryr sig inte om fritt tänkande, civilkurage eller självständig analys. De störs inte i första hand av den likriktade offentligheten. De bryr sig om en sak: invandring. Diskussionen kan börja var som helst, men den slutar alltid i invandring. Den kan handla om vilka principer som helst, men den hamnar likt förbannat i invandring. Det är ett enda monomant tjat.

Invandring, invandring, invandring, invandring, invandring.
Jag är trött på detta malande. Inte för att jag tror att det är oproblematiskt med invandring. Invandring är alltid problematisk, särskilt i ett land som Sverige som betraktar sig som öppet, men i själva verket är kulturellt slutet.

Och har vi reglerad invandring, inte helt öppna gränser, måste det rimligen vara okej att förespråka en mer restriktiv politik utan att mötas av hysteri.
Men innebär det att invandringen är viktigare än alla andra frågor? Hänger hela vår framtid på invandringspolitiken? Finns det inget som spelar roll, vid sidan av invandringen?

Ju fler brev jag får, ju mer funderar jag i de här banorna: Tänk om handelspolitiken är viktigare än invandringspolitiken? Eller socialpolitik­en. Kanske är energipolitiken mer avgörande för vår framtid? Tänk om till och med jordbrukspolitiken faktiskt är av större vikt än invandringspolitiken?

En del av att tänka fritt är att ifrågasätta det politiskt korrekta. En annan del är att inte sluta tänka. Annars blir det bara tjat, tjat, tjat, tjat, tjat, tjat, tjat.

Dagens fakta

Ett seglivat men falskt rykte är att sektledaren Charles Manson, som beordrade mordet på skådespelerskan Sharon Tate, provspelade för att bli en av medlemmarna i tv-bandet The Monkees. I själva verket satt Manson i fängelse när provspelningarna skedde. Ryktet startades av Monkees sångare Davy Jones.

Dagens byggnad

California State Prison, Corcoran, öppnade 1988. Fängelset är byggt på vad som en gång var sjön Tulares botten. Tulare var den största sötvattensjön väster om Mississippi, men redan i början av 1900-talet fick fördämningar och bevattning sjön att i stort sett försvinna.

Följ ämnen i artikeln