Alla begriper att hon måste lämna riksdagen – utom Carlsson Löfdahl själv
Politik är en förtroendebransch och där platsar L-ledamoten inte nu
Riksdagsledamöter i Emma Carlsson Löfdahls ålder har mer än 10 000 skäl att klamra sig fast vid sin riksdagsplats.
Vid fyllda 50 år får ledamöterna behålla merparten av arvodet fram till ordinarie pension.
Liberalen Emma Carlsson Löfdahl har varit ordinarie ledamot av riksdagen sedan 2010. Innan dess satt hon där under ett par kortare perioder som ersättare.
Ledamöter som lämnar riksdagen har rätt till ersättning. Den varierar beroende på, bland många andra parametrar, den nya inkomsten, när man valdes in och hur gammal ledamoten var när hen lämnade riksdagen.
En ledamot som fyllt 50 år och som suttit i riksdagen minst sex år, vilket alltså Emma Carlsson Löfdahl gjort, får inkomstgaranti till 65 års ålder.
Garantin utgörs av en del av riksdagsarvodet och varierar över tid. Första året är det 80 procent av arvodet, i dag 66 900 kronor i månaden, för att därefter sjunka – och avräknas mot andra inkomster.
Jag påstår inte att Emma Carlsson Löfdahl har detta i åtanke. Hon fyller 50 år i slutet av september nästa år. Men det skulle kunna förklara varför hon klamrar sig fast vid sin riksdagsplats.
I torsdags kväll uppmanade hennes eget hemdistrikt, länsförbundet i Jönköping, henne att lämna sin riksdagsplats. Ett halvt dygn senare gjorde partiledningen samma sak genom partisekreterare Maria Arnholm.
Tidigare har Liberalerna bett riksdagsförvaltningen att åter granska de underlag som Emma Carlsson Löfdahl lämnat in för att få ersättning för sin bostad i Stockholm. Överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren har inlett en så kallad förutredning, ett förstadium till en förundersökning.
Men Emma Carlsson Löfdahl har trots den massiva interna kritiken för närvarande inga planer på att lämna sin riksdagsplats. Hon har tagit en time out tills åklagaren fattat sitt beslut.
– Man ska inte göra något förhastat i ett krisläge, skriver hon i sociala medier.
Det låter klokt. Men det finns alltså ekonomiska skäl att skjuta upp avgörandet så länge som möjligt. Om det är Emma Carlsson Löfdahls avsikt vet vi däremot inte.
I onsdags var Emma Carlsson Löfdahl ledsen för det som hänt på Facebook. Hon skrev att det mycket riktigt kommer att bli svårt för henne att återfå det förtroende som gått förlorat.
Hon meddelade att hon tänker flytta från den lägenhet hon hyr av maken. Och att hon tänker betala tillbaka pengar till riksdagen.
I dag var hon inte ledsen längre. Hon var arg och anklagade Aftonbladet för att bedriva en häxjakt på henne bland annat för att hon inte skrivit under papperna till riksdagsförvaltningen med hela sitt efternamn.
Aftonbladet har inom ramen för granskningen ”Maktens kvitton” inte bedrivit någon häxjakt på Emma Carlsson Löfdahl. Vi har granskat de ekonomiska förhållandena kring den lägenhet som riksdagen, det vill säga skattebetalarna, betalar 66 procent av hyran för varje månad.
Den granskningen har Emma Carlsson Löfdahl tyckt varit så korrekt att hon nu tänker flytta och betala tillbaka pengar. Den har också varit av en sådan karaktär att hennes parti, nationellt och lokalt, uppmanar henne att lämna sin riksdagsplats.
Det är inte synd om Emma Carlsson Löfdahl. Hon bor i en lägenhet i Stockholms innerstad som ägs av hennes man, som till två tredjedelar betalas av skattebetalarna och som ger makarnas hushållskassa drygt 70 000 kronor om året jämfört med alternativet. Nämligen att Carlsson Löfdahl köpt lägenheten själv och fått månadsavgiften betald av riksdagen.
Emma Carlsson Löfdahl kommer snart att lämna riksdagen. Den enda som inte förstår det tycks vara hon själv. Politik är en förtroendebransch. Där platsar hon inte just nu, inte ens enligt sina egna partikamrater.
Gå med i vår opinionspanel du också
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.