Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Bitter skilsmässa förvärrar vaccinkriget

Vaccinkriget mellan forna äkta paret EU och Storbritannien blir alltmer infekterat.

Situationen förvärras av den bittra skilsmässan.

Boris Johnson använder vaccinframgången för att visa på fördelarna med brexit. Den segern vill EU inte ge honom.

Man kan tycka att om det är några som borde kunna samarbeta om att förse sina befolkningar med covid-vaccin så är det EU-länderna och Storbritannien. Fram till för några månader sedan ingick de i samma union med ett extremt nära samarbete på nästan alla områden.

Men brexit-skilsmässan har uppenbarligen satt djupa spår.

Nu slåss de forna sängkamraterna som hund och katt om vaccindoserna.

EU hotar med att införa exportstopp av vaccin till Storbritannien om inte britterna också delar med sig av de vacciner som produceras där.

Boris Johnson är så nervös att han senaste dagarna ringt till både Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att få dem att stoppa planerna. Han har bara till på torsdag på sig.

Då träffas regeringscheferna för ett digitalt toppmöte där vaccinfrågan är en av de viktigaste.

Storbritanniens premiärminister har inte haft det lätt sedan pandemin bröt ut. Många britter har varit missnöjda med hans till en början nonchalanta och långsamma sätt att möta pandemin. Lägg därtill att den brittiska ekonomin drabbats av två smällar samtidigt. Först effekterna av att lämna EU och ovanpå det långa nedstängningar av stora delar av ekonomin.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Boris Johnson har desperat letat efter en framgång. I vaccinationerna mot covid har han funnit den.

Smart eller girig?

Britterna tillhör de länder i världen som varit snabbast med att vaccinera sin befolkning. Särskilt om man jämför med EU. Hittills har närmare hälften av de vuxna britterna fått sin första dos mot snittet inom EU på runt 12 procent.

Johnson har inte varit sen att med sedvanlig självgodhet peka ut framgången som en effekt av brexit. Titta så mycket bättre vi klarar oss nu när vi är ute ur EU.

När EU anklagat britterna för att stoppa export av vaccin har Johnson spelat oskyldig och hävdat att något exportstopp inte existerar. Formellt är det korrekt men Johnson är givetvis inte ovetande om att han i britternas kontrakt med tillverkare som svensk-brittiska Astra Zeneca låtit skriva in att inget vaccin får lämna landet så länge inte alla de beställda doserna levererats. Något som i praktiken är ett exportstopp.

EU-kommissionen har inte varit lika smart eller lika girig, beroende på hur man vill se det.

De senaste sex veckorna har EU exporterat 41 miljoner vaccindoser till 33 olika länder, varav tio miljoner till Storbritannien. Detta samtidigt som det råder mycket stor brist på vaccin inom EU och framförallt Astra Zeneca inte levererat de doser som de utlovat.

Därför vill EU-chefen Ursula von der Leyen att exporten stoppas till de länder som inte själva släpper vaccin till EU. Främsta måltavlan är Storbritannien. Många regeringschefer verkar vara med på tåget med motiveringen att varför ska EU låta exportera vaccin till Storbritannien som kommit längre när övriga Europa saknar vaccin.

Premiärminister Boris Johnson och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Säkert spelar det också in att man inte gärna vill ge Johnson gratispoäng genom att kunna lovprisa brexit.

Saboterar försörjningskedjor

För Boris skapar det problem.

Prognosen är att alla vuxna britter ska ha fått sin första vaccindos senast i slutet av juni. Stoppar EU exporten skjuts deadline fram med minst två månader. Samtidigt som EU ökar sina chanser att hålla sin deadline för när alla ska ha blivit erbjudna en första dos.

Sett i ett större perspektiv är det ett lyxproblem. Både EU och Storbritannien som tillhör den del av världen som ändå kan vaccinera sin befolkning. De flesta utvecklingsländer har ännu inte fått några doser överhuvudtaget. Något WHO-chefen i går kallade "groteskt".

Vaccinkriget mellan Ursula von der Leyen och Boris Johnson riskerar också att spä på den vaccinnationalism som redan spridit sig över världen och som hotar tillverkningen av vacciner.

Få vacciner görs från ax till limpa av ett enskilt land. Råvaror, maskiner och reservdelar kommer från många delar av världen. När dessa försörjningskedjor saboteras av nationella beslut försenas tillverkningen.

USA har infört stopp för export av filter och andra nödvändiga komponenter som krävs för att världens största vaccinfabrik i Indien ska gå för fullt. Bara för att ta ett exempel.

EU må ha goda argument för att stoppa exporten till britterna men i slutänden kan resultatet bli att vi alla får vänta på vaccin längre än nödvändigt.