Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Vaccinkaoset kan bli regeringens fall

Får äta upp att de underskattade svårigheterna

Regeringen med Stefan Löfven i spetsen underskattade gravt svårigheterna med att vaccinera hela den vuxna befolkningen mot covid-19.

Det kan leda till att de förlorar makten i valet nästa år.

Strax före jul godkände EU:s läkemedelsmyndighet det första vaccinet av dem som EU tecknat kontrakt om att köpa för att vaccinera hela den vuxna befolkning mot covid-19.

Regeringen med statsminister Stefan Löfven i spetsen var naturligtvis glad. Den 27:e december fick Gun-Britt Johansson i Mjölby den först svenska dosen.

Den självsäkerhet, ja rentav övermod, som ledande företrädare som socialminister Lena Hallengren och vaccinsamordnare Richard Bergström visade prov på i samband med att vaccineringen inleddes var stor.

Att vaccinera hela Sveriges befolkning över 18 år, 8,2 miljoner människor, skulle inte innebära några som helst problem. Sjukvården var van vid att vaccinera mellan två och fyra miljoner människor varje år mot säsongsinfluensa. Beredskap, rutiner - allt fanns på plats. Det var bara att köra igång. Allt skulle gå som på räls.

Det var sturskt. Det var våghalsigt. Och, skulle det visa sig, dumdristigt. För det har inte alls gått bra.

Jämförelsen med att vaccinera för säsongsinfluensan haltar betänkligt och de borde de ha förstått. Vaccineringen mot säsongsinfluensa handlar  om 2 - 4 miljoner doser, massvaccineringen mot covid-19 om cirka 15 miljoner doser eftersom de de flesta vaccin kräver två nålstick.

För det andra finns en tidtabell, folk kan inte gå och vaccinera sig när de själva vill som för säsongsinfluensan. Vaccineringen börjar med de äldsta och letar sig ner i åldrarna. Det kräver en väsentligt större administration för att uttrycka sig försiktigt. Den blir inte ett dugg enklare av att det hittills handlar om fyra olika vaccin med mellan en och två doser som ska tas med olika mellanrum.

För det tredje är själva vaccinhanteringen mer besvärligt. Vissa ska transporteras i minus 70 grader, en flaska som angavs innehålla fem doser visade sig rymma sex - om man med särskilda verktyg sög upp även de sista dropparna.

​Parallellen med vaccineringen mot säsongsinfluensan var alltså dålig. Lena Hallengren och andras lättvindiga besked om att allt skulle gå som smort vilade på instabil, rentav påhittad, grund. Sverige hade inte alls vana att vaccinera hela befolkningen i med flera olika vaccin med upp till två doser och i åldersordning. Ingen erfarenhet alls, faktiskt.

De försenade leveranserna från vaccintillverkare gör inte saken bättre. I dag har de svenska vaccineringarna pågått i 2,5 månader. Hittills är 335 000 personer färdigvaccinerade. 7,9 miljoner väntar på att bli det. Det går inte fort, det går jättelångsamt.

De 21 regionerna som ansvarar för sjukvården har nyligen lämnat Fas ett och gått över till Fas två. Men det är i Fas tre och fyra som de flesta människor befinner sig.

Att alla dessa skulle vara färdigstuckna till halvårsskiftet som utlovats av regeringen och vaccinsamordnaren förefaller ha reducerats till en utopi. Det kommer inte att ske utan en mycket, mycket god portion tur.

Stödet för regeringen ökade i pandemins början. Sedan dess har stödet dalat. Regeringens ledande parti Socialdemokraterna har enligt Aftonbladet/Demoskop tappat 4,1 procentenheter sedan valet. Det motsvarar omkring 255 000 väljare. Under motsvarande tid har stödet för ärkerivalerna Moderaterna ökat med 4,7 procentenheter eller 290 000 väljare.

Någon annan förklaring än regeringens hantering av pandemin finns inte till det sjunkande stödet. Det är ju i princip det enda regeringen, med rätta, 'ägnar sig åt just nu.

Socialdemokraterna tappade stöd redan i valet 2018, valet då hanteringen av flyktingvågen 2015 värderades av väljarna.

Att Löfven trots det lyckades återkomma som statsminister kan han tacka Sverigedemokraterna för. De borgerliga partiernas olika syn på partiets inflytande omöjliggjorde en borgerlig regering. Det fick bli Löfven en gång till, trots klar högermajoritet i riksdagen.

Men nästa gång, i valet 2022, är det inte säkert att konststycket går att upprepa. S har redan tappat mer än en kvarts miljon väljare sedan valet, ännu fler sedan pandemins början förra våren.

Vaccinet är hett efterlängtat av alla som ännu inte är vaccinerade. Besvikelsen över de kraftiga förseningarna är omfattande. Bristningsgränsen för vad många orkar med närmar sig med blixtens hastighet.

Vaccinkaoset hotar därför bli regeringens fall. Den underskattade och bortsåg från svårigheterna, slog blå dunster i medborgarna mot, skulle jag säga, bättre vetande. Det borde de inte ha gjort.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Stefan Löfven och Lena Hallengren.