Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Swift-effekten uteblev – Harris har skäl att oroa sig

Här är något som allvarligt borde oroa Kamala Harris och alla de som verkar ha tagit ut hennes seger i förskott:

Harris vann debatten mot Donald Trump för tio dagar sedan. Artisten Taylor Swift gav henne sitt stöd.

Ändå har Harris inte fått någon skjuts uppåt i opinionen.

Bara en tredjedel av de amerikanska väljarna anser att Trump vann debatten enligt opinionsmätningar.

Men mätningarna visar samtidigt att det fortfarande i stort sett är dött lopp mellan de två kandidaterna. Både i de nationella mätningarna och i de avgörande vågmästarstaterna.

Trots den klara segern i debatten verkar Harris inte ha lyckats locka särskilt många osäkra väljare att ta steget över till hennes sida. Ännu mindre övertygat Trumpväljare att de borde rösta på henne i stället.

I efterdyningarna av debatten har känslan varit att Harris smekmånad fortsätter. Det är hon som har momentum. I många läger både i USA och i Europa har en känsla spridit sig att Harris nog kommer att vinna valet. Optimismen är fortsatt extremt stort efter att Harris ersatte den snart 82-årige Biden som kandidat.

Opinionsmätningarna visar att den känslan har väldigt lite stöd i fakta.

Tvärtom är valet fortsatt superjämnt. De förändringar som trots allt skett enligt mätningarna är små och i nästan samtliga fall inom den statistiska felmarginalen.

Real Clear Politics sammanvägning av de senaste mätningarna visar att Harris leder med knappa två procent i de nationella mätningarna. Det är en ökning med mindre än en procent sedan före debatten. Helt inom den statistiska felmarginalen.

Dessutom avgörs valet i sex eller sju vågmästarstater och inte av hur många som röstar på respektive kandidat nationellt. USA har inte ett proportionerligt valsystem.

Vilket Hillary Clinton bittert fick erfara när hon 2016 totalt fick tre miljoner fler röster än Trump men ändå förlorade.

Kamala Harris.

 

Taylor Swift.

Extremt jämnt

I vågmästarstaterna är det också extremt jämnt. Washington Post kom med en ny mätning i går som visar att Harris leder med en procent i superviktiga Pennsylvania. En så liten ledning att den inte är statistiskt säkerställd.

Andra mätningar visar att det också är superjämnt i Wisconsin och Michigan, två delstater som Harris i praktiken måste vinna om hon ska ha någon chans.

Även i vågmästardelstater där Trump normalt skulle ha en liten fördel, som Georgia, Arizona och North Carolina är skillnaderna så små att det inte säkert går att säga vem som kommer att vinna i november.

Vid sidan av debattvinsten fick Harris samma kväll stöd av superstjärnan Taylor Swift. Inte heller det gav något mätbart resultat i opinionen. Även om en positiv effekt blev att 300 000 amerikaner gick och registrerade sig för att rösta. I USA får man nämligen inte rösta om man inte först registrerat sig. I många delstater måste man göra det långt före valdagen.

I går kväll framträdde Kamala Harris tillsammans med tv-stjärnan Oprah Winfrey som också gett henne sitt stöd. Det kan få betydelse på marginalen men sannolikt ger inte heller det något tydligt utslag i opinionsmätningarna.

Kändisarnas roll övervärderas ofta.

Mordförsök

Den gångna helgen utsattes Donald Trump för ett andra mordförsök på sin egen golfbana i Florida. Det är för tätt inpå för att ha hunnit fångas upp av opinionsmätningarna. Men Trump fick inget märkbart ökat stöd efter det första mordförsöket där han skadades, om än lindrigt. Därför är det inte särskilt troligt att det senaste attentatsförsöket ger något skifte i opinionen.

Frågan är vad som kan få det att hända. Några fler debatter mellan kandidaterna verkar det inte bli efter att Trump vägrat ställa upp. Inte ens en skandal, om den inte är väldigt stor, verkar kunna rubba Trumps stöd.

Vi har en situation där en av kandidaterna är dömd för att ha försökt dölja utbetalningar till en porrstjärna inför valet 2016. Han är dömd för sexuella övergrepp mot en kvinna. Han har ytterligare tre allvarliga åtal hängande över sig som han med överklaganden lyckats skjuta fram till efter valet. Han har ställts inför riksrätt två gånger under sin första period som president.

Ändå är hälften av de amerikanska väljarna beredda att rösta fram honom som kapten för världens supermakt.

Det säger en del om Trumps unika förmåga att överleva alla skandaler och slå an en sträng hos väljarna. Han är en formidabel motståndare.

Så till alla er som lugnt lutar er tillbaka i förvissning om att Harris vinner valet säger jag; glöm det.

Visst kan Harris vinna. Men Trump har precis lika stora chanser. Glömmer man bort det är det lätt att råka ut för en obehaglig överraskning den 5 november.

Trump och Harris möttes i en debatt 10 september.