Det går trögt för Ulf Kristersson
Lovade få något gjort – men än går det otroligt långsamt
Moderatledaren Ulf Kristersson gick till val på ”att få något gjort”.
Hittills har det gått dåligt.
Till och med riktigt dåligt.
Under onsdagen rapporterade Ulf Kristersson till talmannen om läget i regeringsförhandlingarna. Om en vecka är det dags för slutrapport.
Förhandlingarna om den nya regeringen har redan, med svenska mått mätt, tagit väldigt lång tid. Mer om det senare.
Det kontrasterar rejält med den bild som Ulf Kristersson spridit av sig själv som regeringschef. Han har betonat att ett överordnat mål är att ”få saker gjorda”,
Under hela valrörelsen gjorde han en poäng av att han ville ha ordning och reda och att få saker och ting utförda.
– Det är vi som kan samla ihop och få något gjort, har Ulf Kristersson upprepat som ett mantra.
– Nu får vi ordning på Sverige, har han också upprepat. Många gånger.
I sitt tal i Almedalen slog M-ledaren fast följande:
– För det går visst att få bra saker gjorda.
Men hittills går det trögt. Det blir inte så mycket gjort.
Det är inte bara regeringsförhandlingarna som går trögt. Innan den nya regeringen ens tillträtt hänger flera vallöften löst.
Kampen mot den organiserade brottsligheten har varit den viktigaste politiska frågan för väljarna under lång tid. Det var den också för högerpartierna under valrörelsen. En skur av repressiva åtgärder skulle stävja våldet i de utsatta områdena om de fick förtroendet att regera.
Högeroppositionen utmålade justitieminister Morgan Johansson (S) som fullständigt handlingsförlamad. På åtta år hade han inte fått något gjort. I elfte timmen försökte de få honom bortröstad från jobbet.
Men nu hissar Richard Jomshof (SD), ny ordförande i riksdagens justitieutskott, varningsflagg för att det inte kommer att gå så snabbt för den nya regeringskonstellationen heller. Det kommer att ta tid.
– Det blir inte lätt. Det här är en process som kommer att ta många år för att driva i en viss riktning, säger Jomshof.
Lite senare under intervjun med Sveriges radio var han ännu tydligare:
– Det går inte att få till stånd en förändring över ett år eller två. Det här kommer att ta tid.
Ett annat gemensamt vallöfte från de fyra partier som planerar att samarbeta i ett regeringsunderlag var ett högkostnadsskydd för elkunder. Upp till 90 miljarder håller på att samlas i en kassakista hos Svenska kraftnät. Det består av så kallade flaskhalsavgifter som skenat i spåren av elkrisen.
– Om vi vinner valet och Sverige får en ny regering kommer vi se till att högkostnadsskyddet för hushåll och företag ska vara på plats den 1 november, sade Ulf Kristersson.
Dit är det 26 dagar. Det är givetvis omöjligt att få konsumentskyddet på plats på så kort tid och det visste såklart både Kristersson och hans kompanjoner från början.
Kristersson sade också:
– Om vi vinner valet och Sverige får en ny regering, så kommer vi se till att högkostnadsskyddet för hushåll och företag mot de extrema elpriserna, finns på plats den 1 november. Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul.
Nu är beskedet mer svävande.
– Vår ambition är att försöka få det här högkostnadsskyddet på plats så snart som det går, sade Carl-Oskar Bohlin (M), energipolitisk talesperson, nyligen.
Ulf Kristersson sade tidigare i år att ”det är inte lätt att regera”. Nej, den där jäkla verkligheten har hela tiden en benägenhet att sätta krokben för de mest vällovliga ambitioner. Så även Ulf Kristerssons att snabbt få något gjort.
Men sanningen att säga, det vet man. Så varför försöka slå blå dunster i väljarna?
Regeringsbildningen kommer i mitten av nästa vecka ha pågått i 31 dagar. Med undantag för kaoset och förvirringen efter förra valet är det en exceptionellt långsam regeringsbildning. I normalfallet tar det omkring fyra dagar.
Ulf Kristersson har alltså haft svårt att få ordning på sitt regeringsunderlag. Och att få något gjort.
M-ledarens tal om at få saker ur händerna och skapa ordning och reda var ett retoriskt grepp för att slippa säga att Magdalena Andersson (S) och hennes regering inte fick tillräckligt mycket utfört och att det var oreda.
Men nu biter argumenten honom i rumpan. Snabba på Uffe, få något gjort.
Till sist en reflektion. Det vore mycket märkligt om en statsminister in spe gick till val på att sitta med armarna i kors. Minst lika märkligt som om samme person resignerat fullständigt och kommit till slutsatsen att det inte går att uträtta något. Men Kristersson vill ändå påpeka att han inte är sådan.
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.