Nyss var Södertälje den goda symbolen
Södertälje! ropade nyss politiker och ledarskribenter då lyckade exempel på kampen mot gängen efterfrågades.
Efter tre mord på kort tid är det tystare.
De första telegrammen publicerades tidigt i morse.
Ung man, känd av polisen sedan tidigare, sköts med flera skott i ett bostadsområde i Södertälje och konstaterades avliden på platsen.
Statistiken noterar därmed det 33:e dödsoffret i år, i princip dubbelt så många som under motsvarande period under något av de senaste fem åren.
Mörka siffror som inte blir mindre dystra av att ses i ljuset av att Sverige redan före årets utveckling låg i topp i EU över dödligt skjutvapenvåld bland unga män.
Det senaste mordet skedde i närheten av den plats där en 21-årig man mördades i början på april.
Tidigare har en bror och två morbröder till den mannen dödats i Södertäljes gängkonflikter och det vore inte alldeles förvånande om dessa avrättningar och fredagsmorgonens mord på ett eller annat sätt hänger ihop.
Möjligen finns även en koppling till mordet på en 22-årig man i samma stad i februari i år.
Tre gängmord hittills i år i medelstor svensk stad. Ytterligare två de två föregående åren.
Förfärliga siffror, men inte unika. Dessa brott är inte längre ett storstadsfenomen, därom kan Örebro, Eskilstuna och Kalmar vittna.
Det som skiljer Södertälje från andra orter är att kommunen de senaste åren har lyfts fram som ett undantag och ett gott exempel.
Bakgrunden till det är den stora rättegången för ett årtionde sedan mot det så kallade Södertäljenätverket, en kriminell organisation som ägnade sig åt att allt från mord och utpressning till människorov och narkotikahandel.
Rättegången pågick i över ett halvår och resulterade i 17 fängelsedomar, däribland ett livstidsstraff.
Inte överraskande sjönk den organiserade brottsligheten i staden ihop. Lika lite överraskande - och välförtjänt - hyllades lokala aktörer.
Södertäljes kommunalråd Boel Godner, den frispråkiga och pragmatiska socialdemokraten, utsågs till årets politiker och ledarsidor till vänster och höger lovordade lokalpolischefen i ordalag som påminde om forna tiders ungdomstidningars superlativ om den senaste popstjärnan.
Naturligtvis passade även Morgan Johansson på.
Justitieministern åkte till Södertälje i tid och otid, alltid fanns det någon polisstation, sjukhus eller skola att besöka och en stund över att för pressen berätta om strålande framsteg och dalande kurvor i brottsutvecklingen.
Det lät likadant i riksdagen då bråkiga politiker till höger utkrävde ansvar.
Som när moderaten Tobias Tobé i oktober 2017 undrade om inte Sverige borde följa Danmarks exempel och införa dubbla straff för gängmedlemmar.
– Det är möjligt att vända utvecklingen. Södertälje är ett sådant exempel, svarade Johansson.
Eller då sverigedemokraten Tobias Andersson ville veta hur det gick med det av regeringen utlovade nationella avhopparprogrammet.
Justitieministern svarade att han och ansvariga myndigheter jobbar för fullt med frågan och framhöll än en gång Södertälje:
– Där gjorde man en stor insats för ungefär tio år sedan och fick undan en hel del av de mest brottsaktiva individerna. Då fick man en omedelbar effekt på hela den kriminella miljön.
Så sent som i januari i år var en sådan replik ännu möjlig.
Polisen krossade den organiserade brottsligheten i staden. Men i det vakuum som uppstod då de gamla ledarna burades in har en ny generation kriminella börjat slåss om makten.
Även detta säger någonting om situationen i Sverige:
Staden som blev symbolen för att utvecklingen går att vända har drabbats av tre mord på kort tid.