Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Orimlig skillnad

Det finns vissa löneskillnader som uppfattas som rättvisa.

Det finns andra som ­inte gör det.

Att läkares extrapröjs för att jobba jul är 14 gånger högre än sjuk­sköterskans tillhör den senare kategorin.

De flesta tycker nog att det är rimligt att läkarens grundlön är högre än sjuksköterskans. ­Läkaren har längre utbildning och större ansvar.

Men den diskussionen lämnar vi för närvarande därhän. OB-ersättningarna på akuten på Universitetssjukhuset i Linköping ­i julas har gett upphov till en helt annan ­debatt. Nämligen vad det är rimligt att man tjänar extra för att jobba elva timmar på julafton.

Sjuksköterskorna som jobbade då fick ett ­extra OB-tillägg på 97 kronor i timmen. Det kan tyckas lågt för en storhelg men det är vad det lokala avtalet ger. För hela arbetspasset blev det alltså en dryg tusenlapp före skatt.

En läkare som snabbinkallats fick däremot 15 144 kronor extra för att han var vänlig nog att jobba på julafton. Alltså dryga tusenlappen i timmen före skatt. Också denna summa var enligt det lokala avtalet.

Alla har alltså gjort ­precis som de ska. Ändå har läkaren fått drygt 14 gånger mer än sjuk­sköterskan som jobbade vid hans sida natten före Jesu ­födelsedag.

Det är givetvis helt orimligt.

Representanter för Läkarförbundet ­poängterar att deras avtal ser ut så här.­ ­Representanter för Vårdförbundet, som ­organiserar sjuksköterskorna, förbannar ­arbetsgivarna. Arbetsgivarna säger att de betalt ut julersättning enligt regelboken och att det blivit ännu dyrare om de vänt sig till ett bemanningsföretag för att få in läkaren.

Säkert. Alla har säkert gjort rätt. Men orättvisan kvarstår. Läkarens extraersättning för att jobba jul var 14 gånger högre än sjuksköterskornas.

Den som inte inser att det är skevt, orättvist och orimligt är inte av kvinna född. Skulle jag tro.

För vi talar inte grundlönen. Vi talar inte ens om vanlig OB-ersättning. Utan om den extra ersättningen för att jobba på julafton.

Enligt gällande avtal så är det 14 gånger så jobbigt för en läkare i Östergötland att avstå från julfirandet som för en sjuksköterska.

Sjuksköterskor är visserligen ett tåligt, och övervägande kvinnligt, släkte som stått ut med orätt­visor sedan ­yrket uppfanns. Men här har gränsen för det, även i vid mening, ­acceptabla ­passerats för länge sedan.

Följ ämnen i artikeln