Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ett motförslag ställer till det rejält för Lööf

Om Annie Lööfs förslag röstas ner på Centerstämman om två månader är det en professionell katastrof för henne.

Men vinner hennes version kan hon gå stärkt ur striden.

Formellt har C-ledaren Annie Lööf ännu ingenting med förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet att göra. Hon ingick inte i arbetsgruppen och har inte deltagit i arbetet.

Men alla vet var hon står i flera av de kritiserade delarna av förslaget. Lööf har tidigare pläderat för platt skatt, samma skattesats oavsett inkomst. Innan hon blev partiledare tillhörde hon partiets nyliberala falang. En av hennes främsta vapendragare är Fredrick Federley, Stureplanscenterns grundare, och ledamot av arbetsgruppen.

Rätt eller fel har många partimedlemmar uppfattat det som att Annie Lööf har gett grönt ljus för arbetsgruppens kritiserade förslag. Att hon andligen står bakom idéerna om federalism, regionala lagar och skatter och fri invandring.

Hittills har Annie Lööf legat mycket lågt i diskussionen om idéprogrammet. Offentligt har hon sagt så lite som möjligt.

Det gör hon rätt i. Lööf genomlider just nu sin första stora interna kris och då gäller det att vara noga med var man placerar fötterna.

I mitten av februari ska partistyrelsen behandla arbetsgruppens förslag och distriktens synpunkter på det och därefter lägga fram sitt förslag. Att flera av de allra mest utmanande beståndsdelarna kommer att få stryka på foten råder det ingen tvekan om. Det som upprör mest kommer att tonas ner eller formuleras om.

Partiledare kan klara motgångar på en kongress. Men då bör frågan vara av mindre ideologisk magnitud än ett idéprogram. Till fördel är också om partiledaren har en stark ställning bland de ­egna. Enligt Aftonbladet/Sifo är det bara nio procent av Centerväljarna som har mycket stort förtroende för ­Annie Lööf.

Partistyrelsens förslag måste alltså gå igenom i stort sett ograverat på extrastämman i mars för att Annie Lööf ska ­sitta bekvämt kvar i sadeln. Om däremot ett motförslag antas, eller om stämman gör stora ingrepp i partistyrelsens förslag, ­ligger Lööf riktigt illa till.

Men går partistyrelsens förslag till nytt idéprogram igenom utan att stämman tar fram slaktkniven kan Annie Lööf tvärtom gå stärkt ur den högljudda striden om idéprogrammet. Då har hon lyssnat och tagit in synpunkter, då har hon enat stridande viljor, då har hon betett sig som en klok parti­ledare ska.

För valet nästa år spelar programmets innehåll mindre roll. Få, om ens någon, väljare har slutligen tagit ställning för ett parti på grund av dess idéprogram. På valdagen är det annat som avgör.

Viktiga datum

18 december 2012. Förslaget till nytt partiprogram presenteras efter elva månader då medlemmar och utomstående har kunnat bidra med synpunkter.

5 februari 2013. Sista dagen för att komma med synpunkter på förslaget.

15 februari. Partistyrelsen ska behandla programmet.

22-24 mars. Centern har extra partistämma som fattar beslut om programmet.

Följ ämnen i artikeln