Kritik efter missad penna i hjärnan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-19

”Jag är oerhört glad att jag lever”

13-årige Jimmy Pettersson snubblade och blyertspennan han höll i handen trängde in bakom ögat och in i hjärnan. Genom att öppna upp ett hål i pannbenet kunde läkarna få ut pennan. ”Jag är glad att han överlevde”, säger han.

Jimmy Pettersson, 13, ramlade – och fick en penna i hjärnan.

Men läkarna missade pennan och skickade hem pojken.

Socialstyrelsen kritiserar nu sjukhuset för bristande kommunikation.

– Jag är oerhört glad att jag lever, men jag hade bestämt mig för att fixa det, sa Jimmy till Aftonbladet efter olyckan.

Här satt pennan - inne i Jimmys hjärna. Sjukhuset får nu kritik för att man missade den.

Jimmy Pettersson lekte på gatan den 23 januari i år när han ramlade.

Den drygt fyra centimeter långa blyertspenna han hade i handen trängde in genom ögonhålan – rakt in i hjärnan.

Skickades hem

Pojken fördes till sjukhus där läkarna bedömde att det troligen rörde sig om en hjärnskakning.

Han skickades hem efter ett dygns observation.

Den 25 januari fördes Jimmy Pettersson åter till sjukhus efter han blivit trött, talat sluddrigt och osammanhängande och tidvis varit okontaktbar.

En skiktröntgen visade då att Jimmy hade en ”främmande kropp i hjärnans högra tinninglob” – blyertspennan. Han hade då också fått hjärnhinneinflammation.

Pojken fick antibiotika och opererades den 29 januari och pennstumpen togs ut ur hjärnan.

– Vi visste inte om han skulle vakna igen efter operationen. Hans syskon åkte dit för att ta farväl av honom, sa Jimmys mamma Anneli Liljekvist till Aftonbladet två månader efter olyckan.

”Bristande kommunikation”

Efter händelserna Lex Maria-anmäldes ärendet av chefläkare Urban Sjöström – och nu har Socialstyrelsen kommit med ett beslut:

– Socialstyrelsen bedömer, i likhet med slutsatserna i den interna händelseanalysen, att bristande kommunikation i vårdkedjan varit den huvudsakliga orsaken till det inträffade.

– Socialstyrelsen vill även påpeka att rutinerna för samarbete, konsultationer och överflyttning av patienter mellan kliniker på akutmottagningen behöver förtydligas, så att det klart framgår att skriftlig remiss krävs vid konsultationer mellan olika specialister, skriver Socialstyrelsen.

– Socialstyrelsen förutsätter att chefläkaren och berörda verksamhetschefer åtgärdar ovan angivna påpekanden och följer upp att vidtagna åtgärder får avsedd effekt, skriver Socialstyrelsen, som avslutar ärendet.

Läkare missade penna i
hjärnan

ANNONS