Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Drömde om att bo ihop

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-23

I dag är både Patrik och Fadime döda

UPPSALA.

En vårdag för fyra år sedan.

Två unga kära människor på en järnvägsstationen med en dröm om en framtid tillsammans.

Men Patrik, 25, dog i en bilolycka samma dag Fadime, 22, skulle flytta hem till honom.

Det var regnigt och halt på vägen och det skulle dröja nästan fyra år tills Fadime mördades av sin far som hämnd för hennes kärlek till Patrik.

Nu, ett dygn efter mordet, är det åter regnigt och halt på gatorna i Uppsala och av dem som kände Patrik och Fadime vill inte många prata, än mindre låta sig fotograferas.

Någon säger att han försökte varna dem för att deras kärlek var omöjlig och någon annan skakar på huvudet och säger att priset de betalade var för högt.

Ansu Aronsson, Patriks bäste kompis sedan de som femåringar lärde känna varandra i Flogsta i Uppsala, minns hur Fadime och Patrik träffades.

– Patrik gick en kurs i data som arbetsförmedlingen ordnade och en dag kom han och berättade att han hade träffat en tjej på kursen.

Det var våren 1996 och Patrik och Fadime skulle snart komma att berätta för alla som ville lyssna att de var kära och att de ville leva ihop.

Misshandlad under hela sin uppväxt

Men de berättade även om problemen. Om att Fadimes pappa misshandlat henne under hennes uppväxt. Om att pappan och brodern inte kunde acceptera att hon ville leva med en svensk man.

Fadimes familj är kurder och från Turkiet och för männen i släkten innebar det att dottern skulle gifta sig med en turkisk kurd och ingen annan.

Patriks farbror säger:

– Patrik pratade mycket om det här. Han var orolig för Fadime, men också förbannad. Han vägrade låta sig skrämmas.

I början av januari 1998 var det unga paret ute och gick i Uppsala då plötsligt Fadimes pappa dök upp.

– Jävla hora. Jag ska slå sönder dig, skrek pappan och spottade henne i ansiktet.

För detta och andra hot åtalades pappan och brodern. Vid rättegången i tingsrätten i Uppsala flög brodern på Fadime och innan dagen var över hade han gripits av polis för övergrepp i rättssak.

– Patrik var beredd till mycket för att kunna leva med Fadime. Han övervägde rentav att konvertera till islam för att blidka pappan, säger Ansu.

I ett reportage som journalisten Marianne Spanner gjorde för SVT:s Striptease våren 1998 och som sändes i går kväll igen berättade Patrik själv om hur de hade det.

– Vi hade ett inomhusförhållande. Vi träffas inomhus på platser dit vi tror att hennes släkt inte går, säger han i reportaget.

Kameran filmar två lyckliga unga människor som kramas på järnvägsstationen i Uppsala och Fadime har just kommit in på högskolan i Sundsvall och Patrik bor kvar i Uppsala och de skriver och ringer varandra hela tiden och de har bestämt sig för att ingen ska få komma emellan dem.

Patriks pappa försökte medla

Patriks farbror suckar och säger:

– Min bror och vår mamma gick till Fadimes familj och friade. Men de sa nej.

Vintern 1998 startade Ansu Aronsson ett litet företag som sysslade med teknisk information och Patrik hoppade av sina datorstudier för att gå med i firman.

– Vi var som bröder. Vi jobbade på hotell i Gambia tillsammans ett halvår. Vi roade oss tillsammans, tränade tillsammans. Det var naturligt att vi började jobba tillsammans.

Men på eftermiddagen den 3 juni 1998 körde Patrik i ösregn rakt in i en betongmur i Upplands Väsby på vägen hem från ett kundmöte i Stockholm och dödades omedelbart.

Polisen kände till att Fadime och Patrik levde under hot och utredde kraschen noggrant men kom fram till att det var en olycka, att Patrik fått sladd.

Fadime och Ansu och några kompisar gick tillsammans till begravningen i Stillhetens kapell i Uppsala och de sjöng alla Bruce Springsteens The River.

– Fadime var fullständigt uppriven. Hennes familj hade vänt henne ryggen för hennes kärlek till Patrik. Nu hade hon förlorat honom.

– Det var inte lätt, men hon var stark och vi försökte stötta henne.

Såg pappan föras till sin cell

Tragedin hindrade inte Fadimes lillebror för att en vecka senare överfalla henne i Uppsala, hon blev skallad, slagen, sparkad.

Men Fadime reste sig. Hon flyttade till Östersund, fortsatte sin utbildning i sociologi. Om bara några dagar skulle hon resa till Kenya och göra sitt examensarbete.

Nu är hon död och folk i Uppsala säger att det är som en modern variant av Romeo och Julia eller en grekisk tragedi.

Ansu Aronsson arbetar i dag som kriminalvårdare på häktet i Uppsala och jobbade när Fadimes pappa tidigt i går morse fördes till sin cell.

– Jag var tvungen att tänka professionellt när jag såg honom. Det här är mitt jobb, jag var tvungen att slå undan alla tankar.

Oisín Cantwell