Anklagelser mot presidenten i Venezuela: ”kuppförsök”
Publicerad 2017-03-31
Venezuela kokar efter att Högsta domstolen i landet tagit över makten att stifta lagar från nationalförsamlingen.
Oppositionen kallar landets socialistiske president Nicolás Maduro för diktator.
– Nicolás Maduro har genomfört en kupp, säger parlamentets talman Julio Borges, enligt Reuters.
Genom Högsta domstolens beslut att ta över den lagstiftande makten från parlamentet nationalförsamlingen – som domineras av oppositionen – har presidenten Nicolás Maduro kopplat ett fastare grepp om makten.
Det sydamerikanska oljelandet har under tre år varit drabbat av recession som orsakat matbrist, upplopp och våldsbrottslighet, skriver TT. Nicolás Maduro ersatte den avlidne Hugo Chavez efter en knapp valseger 2013.
Att HD:s domare nu så tydligt ställer sig bakom presidenten får oppositionen att rasa.
– Nicolás Maduro har genomfört en kupp. Det här är diktatorsfasoner, säger Julio Borges, talman i nationalförsamlingen, i ett tal utanför parlamentet på torsdagen, enligt Reuters.
Han uppmanar dessutom armén att välja sida.
– De venezuelanska väpnade styrkorna kan inte förbli tysta.
Domstolsbeslutet är det senaste i raden av politiska skärmytslingar mellan den socialistiske presidenten och höger-center-oppositionen. Konflikten har pågått i över ett år. HD har redan tidigare haft som vana att avfärda nationalförsamlingens beslut.
”Det här är skräp”
Talmannen rev symboliskt sönder en kopia av HD:s domslut.
– Det här är skräp från personer som har kidnappat konstitutionen och Venezuelas folks rättigheter och friheter. Nationalförsamlingen erkänner inte Högsta domstolen, säger Julio Borges.
Även den panamerikanska organisationen OAS:s generalsekreterare, Luis Almagro, liknar maktövertagandet med en statskupp.
Brasilien, Argentina, Mexiko, Colombia, Guatemala, Panama och Chile har uttryckt oro över händelserna i Venezuela. Peru har kallat hem sin ambassadör från huvudstaden Caracas, rapporterar AFP.
USA:s utrikesdepartement kallar HD:s drag för ”ett allvarligt bakslag för demokratin”.
Målet: att sälja olja
HD har genom sitt agerande gjort det möjligt för presidenten att på egen hand, utan nationalförsamlingens stöd, teckna oljeavtal med utländska investerare.
Målet är att sälja oljeaktier. Bland annat ska det statliga oljebolaget PDVSA erbjudit ryska Rosneft en affär, enligt Reuters källor.
– Vi vill tydliggöra för alla oljebolag att alla strategiska allianser, som inte godkänts av parlamentet, inte betyder något, säger talmannen Julio Borges.
Vill se demokratisk lösning
Nicolás Maduros mandatperiod tar slut i januari 2019. Oppositionen vill pressa fram ett nyval tidigare än så.
På torsdagen marscherade oppositionspolitiker mot Högsta domstolen för att protestera men stoppades av soldater och regeringstrogna.
Oppositionsledaren Henrique Capriles vill se utländska krav på nya val, uppger Reuters.
– Vi insisterar på en demokratisk lösning, säger han.
Folket svälter – men presidenten vägrar