Trots gröna löften – Nordea investerar i kolkraft i Sydafrika
Uppdaterad 2021-01-28 | Publicerad 2021-01-27
Utåt talar Nordea gärna om den gröna omställningen.
Samtidigt fortsätter storbanken att investera i afrikanskt kol, avslöjar tidningen Sveriges Natur.
– Det handlar om två bolag som tillhör de värsta i sitt slag, säger journalisten Nils Resare.
Samtidigt som man talar om hållbarhet och att ”göra skillnad på riktigt” fortsätter Nordea att investera i fossilindustrin.
Aftonbladet kunde i december berätta att Nordea genom sina fonder investerar i bolag som deltar i jakten på ny olja i Arktis.
Nu avslöjar tidningen Sveriges Natur i sitt nya nummer att Nordea också har köpt obligationer för miljonbelopp i två sydafrikanska kolbolag.
Den ena bolaget, statliga Eskom, driver redan 15 kolkraftverk och bygger just nu två nya – projekterade för att kunna bränna kol i åtminstone femtio år till.
Det andra bolaget, Sasol, tillverkar drivmedel och kemikalier av kol. Företagets anläggning i staden Secunda är världens största enskilda utsläppare av växthusgaser, enligt Sveriges Natur.
”Värsta i sitt slag”
Frilansournalisten Nils Resare, som arbetar för Sveriges Natur, säger att han kom över uppgifterna om Nordeas innehav i samband med att han granskade sydafrikanska kolbolag.
– Det handlar om två bolag som tillhör de värsta i sitt slag. Det är märkligt och förvånande att se att Nordea handlat med dem både under 2019 och 2020.
Aftonbladet har varit i kontakt med Nordea som uppger att man visserligen exkluderar bolag som har mer än tio procent av sin omsättning från utvinning av kol – men att kolkraftsbolaget Eskom klassas som ett kraftbolag. Och utsläppsjätten Sasol som ett energi- och kemiföretag.
Aktiv påverkan
Katarina Hammar, chef inom ansvarsfulla investeringar och ansvarig för aktivt ägande på Nordea, skriver i ett mejl att storbanken anser att de båda bolagen behöver minska sina utsläpp – och att de också ingår i det globala initiativet Climate Action 100+.
– I första hand tror vi på att driva aktivt påverkansarbete för att ta ansvar och verka för omställningen. Exkludering i sig från Nordea löser inte problematiken med bolagens utsläpp. Vi har en målsättning att fasa ut investeringar i bolag med kolbaserade elkraftverk och som saknar tydliga åtaganden för att ställa om till förnyelsebar energi för att möta Parisavtalets klimatmål.
”Fel taktik”
Men journalisten Nils Resare tror att möjligheterna att påverka de båda kolbolagen inifrån är små.
– Eskom är statligt ägt och de styrs av politik. Med tanke på att det finns starka politiska krafter i Sydafrika som inte vill avveckla kolet tror jag det är fel taktik, säger han.