Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Trots gröna löften – Nordea investerar i kolkraft i Sydafrika

Uppdaterad 2021-01-28 | Publicerad 2021-01-27

Utåt talar Nordea gärna om den gröna omställningen.

Samtidigt fortsätter storbanken att investera i afrikanskt kol, avslöjar tidningen Sveriges Natur.

– Det handlar om två bolag som tillhör de värsta i sitt slag, säger journalisten Nils Resare.

Samtidigt som man talar om hållbarhet och att ”göra skillnad på riktigt” fortsätter Nordea att investera i fossilindustrin.

Aftonbladet kunde i december berätta att Nordea genom sina fonder investerar i bolag som deltar i jakten på ny olja i Arktis.

Nu avslöjar tidningen Sveriges Natur i sitt nya nummer att Nordea också har köpt obligationer för miljonbelopp i två sydafrikanska kolbolag.

Den ena bolaget, statliga Eskom, driver redan 15 kolkraftverk och bygger just nu två nya – projekterade för att kunna bränna kol i åtminstone femtio år till.

Det andra bolaget, Sasol, tillverkar drivmedel och kemikalier av kol. Företagets anläggning i staden Secunda är världens största enskilda utsläppare av växthusgaser, enligt Sveriges Natur.

Nytt kolkraftverk under byggnation i Sydafrika. Den beräknade livslängden är 50 år.

”Värsta i sitt slag”

Frilansournalisten Nils Resare, som arbetar för Sveriges Natur, säger att han kom över uppgifterna om Nordeas innehav i samband med att han granskade sydafrikanska kolbolag.

– Det handlar om två bolag som tillhör de värsta i sitt slag. Det är märkligt och förvånande att se att Nordea handlat med dem både under 2019 och 2020.

Kolkraftverket Duvha, Sydafrika.

Aftonbladet har varit i kontakt med Nordea som uppger att man visserligen exkluderar bolag som har mer än tio procent av sin omsättning från utvinning av kol – men att kolkraftsbolaget Eskom klassas som ett kraftbolag. Och utsläppsjätten Sasol som ett energi- och kemiföretag.

Aktiv påverkan

Katarina Hammar, chef inom ansvarsfulla investeringar och ansvarig för aktivt ägande på Nordea, skriver i ett mejl att storbanken anser att de båda bolagen behöver minska sina utsläpp – och att de också ingår i det globala initiativet Climate Action 100+.

–  I första hand tror vi på att driva aktivt påverkansarbete för att ta ansvar och verka för omställningen. Exkludering i sig från Nordea löser inte problematiken med bolagens utsläpp. Vi har en målsättning att fasa ut investeringar i bolag med kolbaserade elkraftverk och som saknar tydliga åtaganden för att ställa om till förnyelsebar energi för att möta Parisavtalets klimatmål.

By intill kolkraftverk i Sydafrika.

”Fel taktik”

Men journalisten Nils Resare tror att möjligheterna att påverka de båda kolbolagen inifrån är små.

– Eskom är statligt ägt och de styrs av politik. Med tanke på att det finns starka politiska krafter i Sydafrika som inte vill avveckla kolet tror jag det är fel taktik, säger han.

Nordea.