Får fick avlivas efter nattligt djurplågeri

Publicerad 2018-05-29

I helgen fick ett får avlivas efter att troligen fått sten kastad på sig. Nu polisanmäler Fredriksdal museer och trädgårdar flera fall av djurplågeri som drabbat stället under våren, skriver SVT Helsingborg.

Under våren har Fredriksdal museer och trädgårdar, ett friluftsmuseum i Helsingborg, utsatts för flera fall av djurplågeri. Senast i helgen fick ett får avlivas på grund av skador på huvudet, troligen orsakade av stenkastning. Händelsen har fått museet att göra en polisanmälan.

– Det är fruktansvärt när det är folk som ger sig på djuren, det krävs ju en viss brist på empati, säger Therese Kruse, tillförordnad verksamhetschef för Fredriksdal museer och trädgårdar, till SVT Helsingborg.

Ytterligare ett får har tidigare hittats med stickskador och grisar har fått lindriga skador efter att personer slitit tag i dem. Dessutom har museets kulturbyggnader fått fönster sönderslagna upprepade gånger.

– Vi har haft en ökad aktivitet av obehöriga på området efter stängning under våren men det har intensifierats under april och maj, troligtvis på grund av det fina vädret.

Ett får fick avlivas.

Några av förövarna har fångats på bild, vilket polisen fått ta del av. Förutom anmälan har museet vidtagit andra åtgärder. De tar in får och getter på natten och har även ökad väktarnärvaro på kvällarna.

– De är ju egentligen vana vid människor men har blivit mer skygga och rädda. Nu är de mest bekväma med sina skötare bara, säger Therese Kruse till SVT.

Följ ämnen i artikeln