Ministerns reaktion: ”Förtjänar större uppmärksamhet”
Uppdaterad 2018-06-11 | Publicerad 2018-06-06
Aftonbladets serie om förstagångsväljare och dagens avsnitt om psykisk ohälsa har väckt reaktioner. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) ser oroligt på utvecklingen.
– Viktigt att vuxenvärlden visar att vi ser vad de unga talar om, säger hon.
I dagens avsnitt av Aftonbladets serie ”Första gången” berättar Isak Sandell, 20 år om sin psykiska ohälsa.
Rädslan och skammen över att berätta hur han mådde ledde till att det dröjde ett och ett halvt år innan han sökte hjälp. En fördröjning som ledde till att han bröts ned och började tvivla på om han skulle överleva.
Nu reagerar Lena Hallengren (S), nytillträdd barn-, äldre- och jämställdhetsminister på Isaks berättelse.
– Jag tycker det är så viktigt att politiken i allmänhet och vuxenvärlden visar att vi ser allt det som unga talar om, säger hon.
Ökade resurser till skolan
Socialdemokraterna lovade nyligen att lägga 250 miljoner kronor årligen på den unga psykiska ohälsan. Pengarna ska bland annat gå till att tidigare upptäcka psykisk ohälsa inom elevhälsovården, minskade köer inom psykiatrin och förebyggande arbete mot självmord.
Samtidigt har organisationer som arbetar med ungas psykiska ohälsa kritiserat satsningen för att inte vara tillräcklig. Bris är en av organisationerna som varit kritiska.
– Allt fler barn och unga mår dåligt och de har rätt att få stöd. Vi ställer oss dock tveksamma till om de här förslagen ens är i närheten av att kunna tillgodose det stora behov av vård och stöd som finns vad gäller barns och ungas psykiska ohälsa, har Magnus Jägerskog, generalsekreterare för BRIS, tidigare skrivit i en kommentar till TT.
Hundraprocentig ökning av ohälsan
Enligt Socialstyrelsen har ungas dåliga mående ökat dramatiskt de senaste tio åren, i vissa grupper så mycket som hundra procent.
Men Lena Hallengren håller inte med om att dagens satsningar kommer för sent. Hon menar att satsningar gjorts kontinuerligt men att ökningen beror på att det är tuffare att vara ung i dag än tidigare med hårdare press från både skola och samhälle.
– Unga känner väldigt mycket stress och press, jag tycker det förtjänar en större politisk uppmärksamhet, säger hon.
Ser ökning sedan den egna barndomen
Lena Hallengren känner inte igen att den psykiska ohälsan var särskilt utbredd under sin egen ungdom men tror samtidigt att det kan ha funnits ett mörkertal och att fler nu vågar prata om det.
– När jag var i motsvarande ålder upplevde jag inte att man mådde dåligt på det sättet. Det fanns säkert men jag tycker att det är en helt annan diskussionen och att unga upplever en annan press och stress i dag, säger hon.