Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Här räddas mirakelbabyn

Publicerad 2013-10-13

Nio månaders spädbarn överlevde katastrofen i Medelhavet

Här räddas en nio månader gammal baby från vågorna.

Babyn mirakelöverlevde olyckan utanför italienska Lampedusa, där 34 människor hittills har bekräftats döda.

– De vet inte om deras barn är döda eller levande, säger en person som arbetar med de överlevande till timesofmalta.com.

Efter ett dygn pågår nu fortfarande räddningsarbetet efter olyckan i Medelhavet.

143 flyktingar har räddats från vågorna men många saknas fortfarande. Närmare 50 beräknas ha dött.

”De har gett upp hoppet”

Det har tidigare rapporterats om att barn fanns med på båten. Nya bilder visar att det till och med rör sig om spädbarn.

– Föräldrarna som tar med sina barn vet att de riskerar livet. De har kommit fram till att de inte har något hopp där de är och hoppas kunna skapa en bättre framtid genom den desperata flykten, säger Jan Egeland, generalsekreterare på Norska flyktingrådet, till VG.

Flyktingarna tas nu om hand på Malta och på italienska Lampedusa.

Enligt timesofmalta.com är de flesta av dem syrier som har flytt inbördeskriget. I polisförhör har de sagt att de har betalat mellan 3000 och 4000 dollar för den livsfarliga resan över Medelhavet.

”Vår plikt kasta ut livboj”

Jan Egeland tror att det bästa sättet att förhindra det här är att satsa mer resurser på att skapa fred.

Och han sätter ord på den absurda situation vi har levt med i årtionden – men hittills inte gjort tillräckligt för att förändra.

– Ett folk åker på söderresa för att roa sig, det andra folket kommer från andra sidan i en flykt på liv och död. Sedan möts vi på Medelhavets stränder. Jag menar att det här är en mycket större politisk och etisk fråga än de småsaker vi arbetar med i vår välfärdsstat, säger Jan Egeland till VG.

Han fortsätter:
– Det att folk i över 20 år har drunknat i tusental för att komma in i Europa. Det är en större utmaning för den här generationen än våra sjukhusköer, transportproblem och skattefrågor. Vi är allt för bekymrade över hål i asfalten och för lite bekymrade över att det flyter upp lik på våra europeiska stränder. Det är vår plikt att kasta ut en livboj, säger Jan Egeland.