Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Fartyg med 250 flyktingar sjönk i Medelhavet

Uppdaterad 2013-10-12 | Publicerad 2013-10-11

50 döda efter olyckan – flera är barn

Ett femtiotal migranter beräknas ha dött i olyckan utanför Siciliens kust, uppger italienska flottan, enligt Reuters.

Fartyg och helikoptrar från Malta och den italienska flottan är på plats för att rädda människor ur vattnet.

– De här vattnen runt oss har förvandlats till en begravningsplats, säger Maltas premiärminister Joseph Muscat till Malta Daily.

Upp till 250 personer tros ha befunnit sig ombord på fartyget när det kapsejsade mellan Tunisien och Sicilien.

– Minst 200 personer befinner sig i havet och våra helikoptrar plockar upp dem, säger en talesperson för den italienska flottan.

Fartyget befann sig 120 kilometer från den italienska ön Lampedusa när olyckan inträffade. Överlevande har förts till ön.

Besättningen bad om hjälp

Det var ett flygplan från Malta som hittade fartyget. Enligt ett uttalande från Maltas armé försökte fartyget få kontakt med flygplanet för att be om hjälp – men det var redan för sent.

Medan flygplanet flög ovanför fartyget kapsejsade det klockan 17:15 svensk tid.

"Enligt rapporterna verkade fartyget, även om det fortfarande var på väg mot Lampedusa, vara väldigt instabilt. Några minuter senare rapporterade flygplanet att båten hade kapsejsat och att att flera personer låg i vattnet", skriver den maltesiska armén i ett uttalande enligt Malta Today.

50 döda – flera är barn

Den italienska tidningen la Repubblica uppgav tidigare att minst 12 livlösa personer har setts flyta i vattnet. Uppgifter från ANSA säger nu att 50 personer har dött, varav ett dussintal barn.

Olyckan inträffar en dryg vecka efter den som också inträffade nära Lampedusa, då över 300 flyktingar drunknade.

Enligt BBC, som hänvisar till lokala medier, var det den gången huvudsakligen migranter från Somalia och Eritrea som befann sig ombord.

Flyktingbåtarna söker sig ofta till just Lampedusa. Enligt AFP kommer tusentals flyktingar i land där varje månad.

EU-ministern: Fruktansvärd tragedi

– Det här är en fruktansvärd tragedi. Det som har hänt igen visar allvaret med att öppna upp flera lagliga vägar in i EU, säger EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

Aftonbladet når henne när hon precis har stigit på ett flygplan på Frankfurts flygplats. Hon är på väg hem efter att ha varit i Italien och Grekland och diskuterat flyktingpolitik.

Folkpartiet vill sedan tidigare införa ett europeiskt asylvisum och att fler länder tar emot kvotflyktingar. Enligt Ohlsson är det ett sätt att förhindra sådana här katastrofer i framtiden.

Under besöket i Italien har Ohlsson fått signaler om att förändringar är på gång.

– En parlamentarisk kommitté har varit tydlig med att man vill ändra en väldigt vidrig lag som kom för några år sedan och som innebar att fiskare kan straffas som plockar upp migranter i nöd. Det är ett tecken i rätt riktning, säger Birgitta Ohlsson till TT.

Malmström: EU-länder måste hjälpa

Även EU-kommissionär Cecilia Malmström har i dag uttalat sig om olyckan.

Hon hoppas att fler EU-länder nu ska inse vad som sker på medelhavet och att fler ska ställa upp med hjälp.

Hon vill att Frontex, den EU-myndighet som samordnar de nationella gränsbevakningarnas verksamheter, ska kunna utöka sin verksamhet i Medelhavet och på det viset snabbare kunna hjälpa båtar i sjönöd.

"Efter tragedin i Lampedusa har vi hört flera EU-länder som uttrycker sin solidaritet. Men de orden är tomma om de inte följs av konkreta handlingar", skriver hon.

Och någonting verkar behöva göras. Efter hjälpinsatsen i går gick Maltas premiärminister ut och vädjade om hjälp.

– Hur många fler måste dö innan någonting görs? Malta och Italien arbetar tillsammans och vi känner oss övergivna i det här. Det här är ett europeiskt problem. Det här är desperata människor som söker en framtid i Europa och Europa kan inte blunda för det. De här vattnen runt oss har förvandlats till en begravningsplats, säger premiärministern Joseph Muscat till Malta Daily.