Miljoner tyskar ska begravas i jättepyramid

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-13

Kan täcka en yta stor som sex fotbollsplaner

Pyramiderna var gravmonument, förbehållna kungligheterna i det gamla Egypten.

Men i dagens Tyskland kan vem som helst begravas i den nya jättepyramiden som planeras.

– Vi gör det här för att världen vill ha det, säger Jens Thiel som är en av initiativtagarna till projeketet till BBC.

Det fanns pyramider i gamla Egypten, varför inte i Tyskland i modern tid? undrar han.

Ihålig betong

Den nya gigantiska pyramiden planeras uppföras nära tyska Dessau. Dess byggstenar ska bestå av betong och inuti varje block finns det plats för en urna innehållande aska eller en minnessak efter en avliden person. Pyramiden kommer gradvis växa fram.

– Den nya stora pyramiden skulle vara en effektiv begravningsplats. Den skulle ha en enorm kapacitet. Om den var 150 meter hög skulle den innehålla fem miljoner byggstenar. Den skulle täcka en yta motsvarande sex fotbollsplaner och miljoner människor skulle kunna begravas där, säger Jens Thiel.

Begravningsplats för alla

Jens Thiel uppger att över 700 personer runtom i världen hittills har hört av sig och reserverat en sten. Kostnaden: Cirka 6 500 kronor.

– Jag har reserverat en sten i den nya pyramiden eftersom jag vill vara en del av projektet. Det är väldigt enkelt, jag vill kremeras och min önskan är att min aska begravs där, säger Jonas Obleser från Leipzig till BBC.

Enligt Jens Thiel är det många som inte gillar kyrkogårdar och då kan pyramiden vara ett alternativ. Pyramiden är ett globalt monument och han säger att det är en begravningsplats för alla nationaliteter, oavsett religiös tillhörighet.