Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Sommarväder i stora delar av landet

Publicerad 2018-04-17

Nu kommer sommarvädret i stora delar av landet. 

Men passa på att njuta - redan till helgen väntas ett bakslag i form av kallare luft.

Våren var sen i år, enligt Sveriges lantbruksuniversitet den senaste på 100 år. 

Men nu är den äntligen här. Och det med besked. Ett lågtryck ute på Atlanten kommer att föra in varm luft i hela Sverige. I Götaland och Svealand väntas sommarlika temperaturer, över 20 grader är ingen omöjlighet på sina platser, och i Norrland kan det bli vårvarmt med 10-15 grader.

Räkna även med fuktig luft i södra Sverige som leder till dis eller dimma. I Svealand ser det ut att bli växlande molnighet och i Norrland soligt. 

Spanienvärme på väg

I dag passerar moln åt nordost över mellersta och norra Sverige. I samband med de passerande molnen något regn som i Norrlandsfjällen kan övergå i blötsnö. I övrigt blir morgondagen mest solig.

I morgon kommer ännu varmare luft in över landet. Det är då de somriga temperaturerna väntas. 

Det ser ut att bli fint väder i hela landet, förutom i Lapplandsfjällen där det mest kommer att falla regn eller blötsnö.

På fredag blir det ännu varmare.

– I delar av Småland kan det rent av bli högsommarvärme, det vill säga 25 grader, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Detta är värme som kommer från Spanien och som har transporterats upp norrut över Frankrike.

Stannar inte

Men denna värme är dessvärre inte här för att stanna särskilt länge. På fredag börjar kallare luft att strömma ned över norra Norrland, en kalluft som lagom till helgen breder ut sig över hela landet.

Men 10-15 plusgrader i södra och mellersta Sverige är kanske trots allt inte så uselt för frusna själar som är trötta på vinterkylan.

Nästa vecka? Det ser ut att bli en brottningskamp mellan varm luft söderifrån och kyligare från norr. Det vill säga traditionellt aprilväder.