Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Karins gamla batterier började brinna – nu sprids varningen

Publicerad 2018-04-16

Karins batterier började helt plötsligt att brinnaKarins batterier började helt plötsligt att brinna

Karins batterisamling fattade plötsligt eld och orsakade en brand i källaren.

Nu vill hon varna andra som förvarar gamla batterier hemma.

– Hade jag inte kommit hem hade hela huset brunnit ner, säger Karin Nordvall.

Redan när Karin Nordvall kom innanför dörren på måndagen märkte hon att något inte stod rätt till. Det var mitt på dagen, strax innan klockan ett, som Karin hade tagit sig hem för att möta sotaren.

– Jag gick in och så tyckte jag att det luktade så konstigt. Hade jag inte haft sotartid hade mitt hus brunnit ner, säger Karin Nordvall från Delsbo i Hudiksvall.

I jakt på källan till lukten öppnade Karin dörren till källaren. På krokarna innanför dörren, där Karin förvarar sin återvinning, stod väskor och återvinning i full brand. Med hjälp av vatten från kranen lyckades hon släcka lågorna, innan hon larmade räddningstjänst.

– Jag hade panik. Jag tog vatten och stod och kastade och kastade. Jag är bara så otroligt lycklig att jag hade sinnesnärvaro att göra det jag gjorde. Man kan ju handla helt tokigt när man drabbas av panik, men brandmännen sa att jag hade gjort helt rätt.

När brandmännen väl var på plats frågade de vad Karin hade förvarat på krokarna.

– ”En påse batterier”, sa jag ,och då visste han ju direkt att det var batterierna.

Vill varna

Karins dotter har gjort ett inlägg i sociala medier som fått stor spridning, där hon varnar för att gamla batterier kan bli så pass varma att saker runt omkring fattar eld.

Enligt Karin fick hon höra av brandmannen att batterierna ska förvaras i en plåtburk med lock. Men bland kommentarerna till dotterns inlägg är det några som påpekar att det inte alls lämpligt, eftersom metall leder ström och värme.

Enligt P-A Ekvall, insatsledare på räddningstjänsten i Hudiksvall, är det bättre att förvara använda batterier i en glasburk, gärna utomhus.

Elina Nordvall-Meijer

Undvik att samla

Det viktiga är framför allt att batterierna inte kommer i kontakt med något brännbart material, och de ska helst inte komma i kontakt med varandra.

– Så kanske man ska se till att inte ha så stora mängder hemma, utan man får lämna in dem på återvinningsstationen, säger P-A Ekvall, insatsledare.

Det bästa sättet att undvika en batteribrand är alltså att gå till återvinningen oftare, vilket Karin Nordvall kommer att tänka på framöver.

– Jag visste ju inte att vanlig småbatterier kan vara farliga när de ligger tillsammans huller om buller. Jag har ju haft så jämt och tömmer den där påsen med jämna mellanrum och åker till återvinningen, men jag brukar samla ihop lite innan, säger Karin Nordvall.