21-åringen dog under polisinsats

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-25

Omhändertogs i trappuppgång: Vi tvingades använda våld

Poliserna tryckte ner den 21-årige studenten på mage i polisbussen. En halvtimme senare slutade hans hjärta att slå.

Nu utreds polisernas agerande.

– Det var ett ingripande där vi tvingades använda våld, säger pressinformatör Tommy Lindh vid polisen i Karlstad.

Flera oroliga grannar reagerade när de hörde oväsen i trapphuset i lördags kväll. En ung upprörd man for runt och försökte på olika sätt göra sig själv illa.

– Det var väldigt otäckt. Han låg och skakade, vred sig och var väldigt borta. Han skallade sig själv i golvet, säger en granne som försökte lugna honom.

Ambulans var på plats

Elva minuter över tio på kvällen anländer fyra poliser i en polisbuss till höghuset i Karlstad. De tvingar ner mannen på mage genom att sätta ett knä i ryggen på honom. De kämpar för att få på handfängsel och får till slut in mannen i hissen.

Enligt uppgift till Aftonbladet kom även en ambulans till hyreshuset. Ambulanspersonalen reagerade på att 21-åringen lades på mage i polisbussens bakre utrymme.

– Var försiktiga när ni lägger honom på mage, håll andningsvägarna fria, sa ambulanspersonalen.

Hjärtat slutade slå

Klockan 22.23 lämnar polisbussen platsen och åker mot arresten i polishuset.

– Vakthavande bedömde då att mannen inte kunde vistas i en arrest för att han var så utåtagerande. Han skulle i stället köras till sjukhus för läkarbedömning. Risken var för stor att han skulle skada sig själv i arresten, säger Tommy Lindh.

På väg till Centralsjukhuset i Karlstad slutar 21-åringens hjärta att slå.

Enligt uppgift till Aftonbladet påbörjas återupplivningsförsök redan i polisbussen. När den kommer fram till akuten tar läkare över.

– Även läkarna påpekade för poliserna om faran i att lägga någon på mage, säger en källa.

21-åringens hjärta börjar slå igen, men han avlider på sjukhuset i tisdags av skadorna som hjärtstilleståndet orsakade. På sjukhuset har man konstaterat att vårdpersonalen inte gjorde något fel vid behandlingen.

Pågår utredning

I måndags inledde chefsåklagare Per Lind på riksenheten för polismål i Göteborg en förundersökning. Rubriceringen är tjänstefel.

– Rubriceringen kan givetvis komma att ändras under utredningens gång, vi är ju ännu bara i början, säger Per Lind.

Ingen enskild person är i nuläget delgiven misstanke om brott. Hur många som var med vid ingripandet och därför kan komma att bli misstänkta vill Lind inte säga.

Internutredarna har börjat förhöra vittnen och iblandade. Man väntar fortfarande på flera svar som bland annat resultatet från den rättsmedicinska undersökningen.

Tommy Lindh på polisen i Värmland säger i dag till Aftonbladet:

– Det är klart att alla här är påverkade av det som hänt. Dels de poliser som var inblandade och deras kollegor. Men nu får vi vänta och se vad undersökningen säger.

ANNONS