2005 kan bli varmaste året någonsin

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-11-16

Och temperaturen bara fortsätter stiga

Klimatet på jorden blir allt varmare. I dag kommer en ny rapport som säger att 2005 kan slå alla värmerekord hittills. Orsaken är människan själv.

– Vi måste minska beroendet av kol och olja, annars kommer tempetaturen att fortsätta stiga, säger professor Erland Källén, till aftonbladet.se.

Det är ingen slump att vi i Sverige har haft en rekordvarm höst.

Det visar en ny rapport om världens väder som kommer från National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Enligt rapporten har september och oktober varit varmare än någonsin - om man ser till alla världens länder.

De amerikanska forskarna är ännu inte säkra på att hela 2005 verkligen kommer slå alla värmerekord,

– Men det kommer åtminstone ligga mycket nära 1998 års rekordhöga temperatur, säger forskaren Jay Lawrimore vid NOAA:s nationella klimatdatacenter i North Carolina, till Göteborgs-Posten.

Trenden är tydlig

Rapporten kommer inte som någon överraskning.

– Man ska vara försiktig med att dra slutsatser utifrån ett enskilt år. Men trenden från slutet av 1900-talet är tydlig. De åtta varmaste åren någonsin har vi haft de senaste tio åren, säger Erland Källén, professor i dynamisk meterologi vid Stockholms universitet till aftonbladet.se.

Erland Källén är övertygad om orsaken - människans utsläpp av koldioxid.

– Det har gjorts sammanställningar av forskningsresultat och FN:s klimatrapport slår fast att uppvärmningen inte kan förklaras på annat sätt.

2-3 grader varmare

Om utvecklingen fortsätter som i dag kommer jordens medeltemperatur stiga med 2-3 grader de närmaste 100 åren. Det låter kanske inte så mycket.

– Men då ska man tänka på att under hela 1900-talet har temperaturen bara stigit med 0,7 grader.

För Sveriges del behöver det här inte innebära en katastrof. Snarare tvärtom. Vi får till exempel mildare vintrar och ett bättre växtklimat för skogen. De stora förlorarna blir de som redan i dag har det sämst.

– Havsytans nivå kommer stiga och det kommer till exempel drabba ett låglänt land som Bangladesh, säger Erland Källén.

Måste minska utsläppen

Enligt honom finns det bara en väg att gå för att hindra uppvärmningen av jorden - att minska människans utsläpp av kol och olja. Han säger att politiker i många av världens länder är medvetna om det här. Problemlandet är USA. De står ensamma för 25 procent av världens koldioxid-utsläpp. USA har inte skrivit på Kyotoprotokollet för minskning av utsläppen i världen.

– Forskarna i USA är väl medvetna om det här. Det är ju från amerikanska forskare som dagens rapport kommer. Det är den politiska ledningen som inte vill vara med.

– Men vi måste börja nu. Vi är redan på väg mot det här, säger Erland Källén.

Mätningar av den globala temperaturen har gjorts sedan 1860.

Johanna Melén

ANNONS

Följ ämnen i artikeln