Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Kidnappade svensken: ”Jag såg delar från MH17”

Uppdaterad 2014-07-23 | Publicerad 2014-07-22

Svenske fångens vädjan: glöm inte bort mig

KIEV. Sölve Nilsson, 64, såg flygplansdelar från MH17 falla från himlen från sitt fängelse hos pro-ryska rebeller.

– Det var plastpåsar, datordelar och en flygstol, säger han.

Nu hoppas han att all uppmärksamhet kring flygkraschen hjälper honom bli fri.

Sölve Nilsson, 64, hålls fången av rebelledaren Igor Bezler i östra Ukraina. I förrgår fick Aftonbladet prata med svensken – Bezler räckte självmant över luren.

Efter det har flera andra medier pratat med Sölve Nilsson och SVT:s team träffade honom på plats. I går kväll fick Aftonbladet tag i Sölve Nilsson på nytt.

– Läget är väl oförändrat kritiskt, eller stabilt. Jag sitter ju kvar. Nu vet folk att jag är här i alla fall, säger han.

Det har rått lite förvirring kring hur länge han har suttit fången. Först uppgavs att han blev gripen den 20 juli. Men det är fel, han stoppades i en vägspärr i närheten av staden Popoznaja tio dagar tidigare.

– De blev tjuriga som fan när de såg att jag hade ett utländskt pass.

”En tragedi”

Sölve Nilsson tillbringade natten i Popoznaja och fördes sedan vidare, cirka fem mil söderut, till Perevalsk. Där, på gränsen mellan Lugansk län och Donetsk län, ligger en stor rebellförläggning. Soldaterna där lät honom vara på gården och röka. Det var det han gjorde i torsdags kväll när han såg platspåsar, datordelar och en flygstol falla från himlen. Han trodde först att det var ännu ett militärt plan, tills han såg nyheterna på rysk tv.

– Det är en tragedi. Men samtidigt såg jag en ljusning. Jag förstod att det skulle bli en hel del journalister i detta område och jag hoppades att jag skulle få napp.

I söndags kväll var det dags för ännu en flytt, denna gång till staden Horlovka och krigsherren Igor Bezlev. Sölve Nilsson fick ingen förklaring varför. Själv tror han att det har att göra med att en separatist som ledde styrkorna i Pirevalsk blev dödad den 18 juli.

– De kände väl att de ville göra någonting, kanske.

Sölve Nilsson tillbringar sina dagar i ett rum som han delar med tre andra fångar. I ett annat rum sitter tretton ukrainska soldater. Han säger att de behandlas "hyfsat". De har en tv på rummet, får äta samma mat som soldaterna och har tillgång till en toalett i korridoren.

– Det är inte femstjärnigt, som han uttrycker det.

”Väldigt tystlåtna”

Vad som ska hända med honom är oklart. En medfånge, en georgisk journalist, spekulerar i att de kan utväxlas mot fängslade rebeller.

– Men det är mest spekulationer från hans sida. Jag har inte hört någonting konkret. De är väldigt tystlåtna här.

Innan vi lägger på säger Sölve Nilsson:

– Glöm inte bort mig. Jag förstår att det är nyheter i dag och kanske i morgon, sen dör det väl ut. Men glöm inte bort mig.