Polisen utreder misstänkt föremål i Stockholm

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2014-12-21

Polisen utreder ett misstänkt föremål vid Globenområdet i södra Stockholm.

Enligt uppgift till Aftonbladet kan det handla om en skarp bomb – som en kvinna misstänks ha placerats ut som ett led i en pågående konflikt.

– Det kom in som ett föremål som satt och blinkade på en dragkrok, säger Towe Hägg på Stockholmspolisen.

Polisen fick ett samtal via SOS klockan 14.22. En person hade observerat ett misstänkt föremål som satt fast på en dragkrok utanför ett bostadshus i Globenområdet i södra Stockholm.

– Det kom in som ett föremål som satt och blinkade på en dragkrok. När patrullen har kommit på plats konstaterades att föremålet inte sitter på en dragkrok utan ligger på en gångväg i området, säger Towe Hägg.

Enligt en uppgiftslämnare med insyn i utredningen handlar det troligtvis om en skarp bombladdning. Misstänkt gärningsman uppges vara en kvinna som placerat ut bomben som ett led i pågående konflikt.

Bedöms som skarpt

Polisen vill inte kommentera uppgifterna om ett eventuellt motiv eller en misstänkt gärningsman.

– Det är den delen av vårt arbete som vi inte kan prata om, säger Towe Hägg.

Polisen spärrade av ett större område. Boende i närheten uppmanades att inte vistas i de rum som har fönster som vetter mot föremålet.

– Vi bedömer det som ett föremål som vi kan anta är ett farligt föremål. Vi vet inte riktigt vad det är för något, säger yttre polisbefäl Rickard Björklund i Aftonbladet TV.

Polisen uppger att föremålet bland annat består av färgade elkablar och eltejp.

Towe Hägg uppger att en person har tagit loss föremålet från dragkroken och polisen har under eftermiddagen varit i kontakt med den personen. Enligt Aftonbladets uppgifter var det bilägaren som upptäckte föremålet och sedan slängde iväg det.

"Enorm avspärrning"

Polisens bombtekniker anlände till platsen strax efter 17.30 på söndagen och påbörjade en första undersökning. Klockan 18.15 förflyttade polisen föremålet till en bombvagn samt inledde en undersökning av personbilen. Strax innan klockan 20 meddelade polisen att bombtekniker ska utreda föremålet under de kommande dagarna eftersom man inte kunnat slå fast hur farligt föremålet är på plats.

Sonja Annersten, 23, är en av dem som tvingats lämna sina hem på grund av att stora delar av hennes lägenhet vetter mot platsen där det misstänkta föremålet finns.

– Det här sker vid en bil precis utanför mitt hus. De har spärrat av ett enormt område här utanför. Jag fick bara vara i badrum och hall så det var bara packa ihop mina saker och gå ut, säger hon.

Tidigare under söndagskvällen fanns förutom polispatruller också räddningstjänsten samt ambulans på baserad på platsen.

Polisen uppger att man utreder det misstänkta brottet under rubriceringen försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Följ ämnen i artikeln